Rusija

Peskov: Cilj Rusije je poštovanje ravnopravnosti nuklearnih sila

"Glavni cilj predsednika i ove zemlje je da osiguraju da se nuklearna ravnopravnost nastavi", naglasio je Peskov
Peskov: Cilj Rusije je poštovanje ravnopravnosti nuklearnih silawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Glavni cilj Rusije je da osigura da se poštuje jednakost u nuklearnim snagama, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom obraćanja Saveznoj skupštini saopštio da Rusija obustavlja učešće u Ugovoru o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START). Putin je naglasio da Rusija nije povukla sporazum, već ga je samo zamrzla i da bi se pod određenim okolnostima mogla vratiti sporazumu.

"Rusija se ne povlači iz Novog START-a, kao što je predsednik naglasio. Reč je o suspenziji. Ovo je veoma važno, jer ono na čemu su insistirale SAD i druge zemlje u smislu inspekcija nije izvodljivo u sadašnjim okolnostima konfrontacije, u koju je NATO sve dublje uključen. Osim toga, NATO je tvrdio da učestvuje u sporazumu", rekao je Peskov.

On je naglasio da je važno obratiti pažnju i na nuklearne kapacitete Nemačke i Francuske.

"Glavni cilj predsednika Rusije i ove zemlje je da osiguraju da se nuklearna ravnopravnost nastavi", naglasio je Peskov u izjavi nekoliko sati nakon Putinovog obraćanja.

Odluku o suspendovanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START) mora da odobri ruski parlament, a dokument će odmah predstaviti šef države Vladimir Putin.

"To će zahtevati izdavanje predsedničkog dokumenta, a na osnovu činjenice da je ovaj sporazum jednom ratifikovao ruski parlament, biće potrebno odobrenje u parlamentu", ukazao je Peskov u izjavi za TASS.

Ruski predsednik je tokom svog govora pojasnio da se od Moskve očekuje da ispuni sve što je dogovoreno, uključujući i START, dok se Zapad ponaša onako kako hoće, "kao da ne postoji veza između tog sporazuma i, recimo, sukoba u Ukrajini, ili drugih neprijateljskih akcija prema Rusiji".

Putin je takođe upozorio da ima podatke o planovima Vašingtona da testira svoje nuklearno oružje u punom obimu.

"S tim u vezi, moramo se pripremiti za testiranje našeg nuklearnog oružja. Ali nećemo biti prvi koji će to uraditi", rekao je on.

image