Rusija

Patrušev i Vang Ji: Rusija i Kina se zalažu za pravičan svetski poredak (VIDEO)

Kolektivni Zapad deluje protiv Rusije i Kine, kao i na štetu država u razvoju, s tim u vezi, produbljivanje rusko-kineske koordinacije je od posebnog značaja, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije
Patrušev i Vang Ji: Rusija i Kina se zalažu za pravičan svetski poredak (VIDEO)www.globallookpress.com © Iranian Presidency

Ruska Federacija i Kina se zalažu za izgradnju pravednijeg svetskog poretka i pozdravljaju odluku sve većeg broja država da odaberu put suverenog razvoja, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku sa šefom kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Jijem, prenose "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, raste broj država koje biraju put slobodnog, suverenog razvoja na osnovu svog identiteta i tradicije.

Kurs ka razvoju strateškog partnerstva sa Kinom je bezuslovni prioritet ruske spoljne politike, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

Istovremeno, Patrušev je izrazio žaljenje što nastavak transformacije sistema međunarodnih odnosa ka multipolarnom modelu svetskog poretka nailazi na sve veće protivljenje kolektivnog Zapada, koji po svaku cenu nastoji da održi svoju globalnu dominaciju.

"Zapadnjaci su jednostrano odbacili niz velikih međunarodnih ugovora, pa i one iz oblasti kontrole naoružanja. Promovišu se projekti za stvaranje novih vojnih blokova u različitim regionima sveta, koji su korisni isključivo pojedinim zemljama", ukazao je Patrušev.

Zapad se bori protiv Rusije i Kine

Ruski zvaničnik je istakao da Zapad deluje protiv Rusije i Kine, kao i na štetu država u razvoju, zbog čega je produbljivanje rusko-kineske koordinacije od posebnog značaja.

"Krvavi događaji koje je Zapad pokrenuo u Ukrajini su samo jedan primer. Sve se to radi protiv Rusije i Kine, kao i na štetu država u razvoju", rekao je Patrušev.

U kontekstu kampanje koju je pokrenuo Zapad da uspori razvoj Rusije i Kine, dalje produbljivanje rusko-kineskih odnosa i interakcije u međunarodnoj areni ima poseban značaj", rekao je Patrušev na sastanku sa Vang Jijem.

Rusija podržava Kinu u pitanjima Tajvana, Sinđanga, Tibeta i Hong Konga, koje Zapad koristi da diskredituje Kinu, poručio je ruski zvaničnik.

Rusija i Kina razgovaraju o bezbednosti - odnosi čvrsti kao kamen

Predstavnik ruskog Saveta bezbednosti i kineske spoljne politike su, s obzirom da Zapad vodi neprijateljsku politiku prema Rusiji i Kini, na sastanku pokrenuli i bezbednosna pitanja, i razmatrali odbranu svojih interesa.

Podsetio da kineske delegacije redovno učestvuju na godišnjim međunarodnim sastancima visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti koje organizuje Savet bezbednosti Ruske Federacije.

Kinesko-ruski odnosi su čvrsti kao kamen i izdržaće svaki test promene međunarodne situacije, rekao je Vang Ji na satsanku sa Patruševim.

"Verujem da danas imamo veoma dobre mogućnosti da nastavimo blisku stratešku interakciju i kontakte u odbrani naših zajedničkih strateških interesa. Kinesko-ruski odnosi su zreli i jaki kao stena, i izdržaće test promene međunarodne situacije", rekao je Vang Ji.

Peking je spreman da sa ruskom stranom odlučno brani nacionalne interese i dostojanstvo i promoviše obostrano korisnu saradnju u svim oblastima, naglasio je kineski zvaničnik.

"Kina i Rusija, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, odgovorne su za mir na planeti", rekao je on.

Istakao je da značajan doprinos razvoju rusko-kineskih odnosa daju redovni kontakti preko saveta bezbednosti i da mehanizmi bilateralnih konsultacija o strateškoj i javnoj bezbednosti, o pravosuđu, zakonu i redu uspešno funkcionišu.

Prema rečima Patruševa, u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) i BRIKS-u je uspostavljena konstruktivna saradnja u multilateralnim formatima. Naredni sastanci ovih udruženja biće održani ove godine pod predsedavanjem Indije i Južne Afrike, dodao je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Osim toga, interakcija sa kineskom stranom se nastavlja u okviru multilateralnih konsultacija sekretara saveta bezbednosti o avganistanskom pitanju, čija je peta runda održana u Moskvi ranije u februaru, rekao je Patrušev.

image