Svet

Vang Ji stigao u Moskvu: Sutra sastanak sa Lavrovom

Dok odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine nastavljaju da se pogoršavaju, Peking i Moskva su bliski još od pre godinu dana, kada su njihovi lideri proglasili prijateljstvo "bez ograničenja"
Vang Ji stigao u Moskvu: Sutra sastanak sa Lavrovom© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Najviši kineski diplomata Vang Ji stigao je danas u posetu Moskvi, javlja TASS pozivajući se na neimenovani izvor blizak organizatorima posete.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastati u sredu u Moskvi sa Vangom, inače direktorom Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i članom Politbiroa Centralnog komiteta KPK-a.

"Sergej Lavrov i Vang Ji sastaće se sutra", rekli su za RIA Novosti u ruskom ministarstvu, ne navodeći detalje.

Moskovski list "Komersant" ranije je objavio da je Vang doputovao u Moskvu kako bi razgovarao o mogućem mirovnom planu za Ukrajinu.

Dok odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine nastavljaju da se pogoršavaju, Peking i Moskva su bliski još od pre godinu dana kada su njihovi lideri proglasili prijateljstvo "bez ograničenja" – delimično vođeni svojim zajedničkim animozitetom prema SAD.

Na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, Vang se evropskim zvaničnicima obratio sa "dragi prijatelji" i rekao da je Kina posvećena miru, dok je, tumači Si-En-En, "očigledno pokušavao da zabije klin između Evrope i SAD".

"Mi ne dolivamo ulje na vatru i protiv smo ubiranja koristi od ove krize", rekao je Vang i ponovio da SAD namerno produžavaju sukob u Ukrajini jer njihovi proizvođači oružja "masno" zarađuju od njegove prodaje.

Vang je takođe najavio da Peking planira da objavi svoj predlog o "političkom rešenju" ukrajinske krize oko prve godišnjice.

image