Rusija

Rjabkov: Rusija će pratiti nuklearni potencijal SAD

Trenutno ne vodimo dijalog sa Amerikancima o ovom pitanju i ne znamo da li će se on nastaviti, a Moskva će sa posebnom pažnjom pratiti kakve odluke zauzimaju London i Pariz, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova
Rjabkov: Rusija će pratiti nuklearni potencijal SADwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da će nacionalna tehnička sredstva kontrole omogućiti Rusiji da pouzdano nadgleda nuklearne potencijale u Sjedinjenim Državama nakon što je obustavljena razmena informacija sa Vašingtonom u okviru Novog START-a, prenose "RIA Novosti".

"Postoje nacionalna tehnička sredstva koja omogućavaju prilično pouzdanu procenu onoga što se dešava. Pored toga, stekli smo iskustvo u praćenju dešavanja u SAD koristeći druge mogućnosti u ovoj oblasti. Ovo nije isto što i razmena informacija u okviru sporazuma. Ali situacija se radikalno promenila, pa ćemo krenuti od onoga što je dostupno", rekao je Rjabkov.

On je naglasio da će Moskva sa posebnom pažnjom pratiti kakve odluke zauzimaju London i Pariz u ovoj oblasti.

"Trenutno ne vodimo dijalog sa Amerikancima o ovom pitanju. I ne zna se da li će se on nastaviti. Ali sa stanovišta vojnog planiranja, analize situacije u kojoj se Ruska Federacija nalazi u osiguravanju svoje bezbednosti, nemoguće je zanemariti britanski i francuski potencijal", zaključio je Rjabkov.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je u obraćanju Federalnoj skupštini saopštio da Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (Novi START), navodeći da je "nedopustivo što SAD prekrajaju svetski poredak uspostavljen nakon Drugog svetskog rata". 

Budućnost sporazuma START u potpunosti zavisi od Sjedinjenih Država

Rjabkov je rekaod da situacija oko buduće sudbine START-a u potpunosti zavisi od SAD.

"Baš sve, u potpunosti, zavisi od SAD, i od toga koje odluke će doneti, i koji kurs politike će slediti", istakao je.

Prema njegovim rečima, "predsednik Rusije će odlučiti da li i kada će sazreti uslovi za reviziju ili pojašnjenje jučerašnje odluke, ili preduzimanje dodatnih kontramera.

"Trenutno ne vidimo nikakve znake da se situacija u ponašanju Vašingtona, promenila bar u nekim aspektima", ocenio je on.

Moguće povlačenje Amerike iz START-a 

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova nije isključio da bi SAD, nakon što je Rusija suspendovala sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju, mogle da se povuku iz njega.

"Ne isključujem ništa. Amerikanci su se povlačili iz sporazuma. Nije lako predvideti šta mogu dalje da urade, ali ponašanje Vašingtona ne izaziva optimističko raspoloženje", istakao je Rjabkov.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je u obraćanju Saveznoj skupštini rekao da Ruska Federacija suspenduje učešće u Ugovoru START, napominjući da nemaju samo Sjedinjene Američke Države nuklearni arsenal, sa kojima je potpisan ovaj ugovor, već i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.

Bajdenov govor samoporažavajući pokušaj pritiska na Rusiju

Kako je Rjabkov naveo, govor američkog predsednika Džozefa Bajdena dan ranije u Poljskoj jedan je od mnogih propalih pokušaja da se izvrši pritisak na Rusiju u žanru i da je očigledna opravdanost odluke Moskve da suspenduje učešće u Ugovoru START.

"Ovu predstavu ocenjujem kao jedan od mnogih propalih pokušaja u žanru da se izvrši pritisak na Rusku Federaciju. Tu nema ničega novog. Svi smo ovo čuli na desetine puta, čućemo ponovo u različitim nastupima. Odluka da se START suspenduje je potpuno opravdana. U politici Vašingtona u ruskom pravcu nema ni malo zdravog razuma", naglasio je Rjabkov.

image