Rusija

Rusija podržala produženje sporazuma o žitu za 60 dana

Moskva će svoju dalju poziciju odrediti u zavisnosti od realnog napretka u snabdevanju ruskim proizvodima, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin
Rusija podržala produženje sporazuma o žitu za 60 danaGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin izjavio je da je Moskva podržala produženje sporazuma o žitu za 60 dana, nakon pregovora održanih u Ženevi, prenose "RIA Novosti".

"Ruska strana se ne protivi produženju sporazuma nakon što istekne drugi mandat 18. marta, ali samo za 60 dana, uzimajući u obzir paket istanbulskih sporazuma koje je predložio generalni sekretar UN Antonio Gutereš", rekao je Veršinjin. 

On je podsetio da se Sporazumi sastoje iz dva međusobno povezana dela – "Crnomorske inicijative" o izvozu ukrajinske hrane i sirovina za đubriva, uključujući amonijak, kao i Memoranduma Rusije i UN o normalizaciji domaćeg izvoza poljoprivrede.

Moskva će, kako je naglasio zamenik ministra spoljnih poslova, svoju dalju poziciju odrediti u zavisnosti od realnog napretka u snabdevanju ruskim proizvodima.

"Uključujući bankarska plaćanja, transportnu logistiku, osiguranje, odmrzavanje finansijskih aktivnosti i snabdevanje amonijakom kroz naftovod Toljati-Odesa", dodao je.

Veršinjin je skrenuo pažnju da trenutno ne funkcionišu sankcije koje su uvele SAD , Velika Britanija i EU za hranu i đubrivo.

Sporazum, koji su 22. jula prošle godine potpisali predstavnici Rusije, Turske , Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. 

Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu je odgovoran za koordinaciju kretanja brodova. Ugovor je istekao 18. novembra, ali su njegovi uslovi podrazumevali automatsko produženje za 120 dana bez prigovora bilo koje strane. Kako navode u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, takvih izveštaja nije bilo.

Sam Sporazum o žitu je sastavni deo paketnog sporazuma, koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva. Moskva je istakla da ovaj konkretan uslov nije ispunjen, uprkos uveravanjima UN.

image
VV inauguration
banner