Ekonomija

Udvostručen izvoz ruske pšenice

Hrana ne potpada pod sankcije koje su uvedene Moskvi, ali su ograničenja za banke i državne kompanije učinila trgovinu komplikovanijom
Udvostručen izvoz ruske pšenicewww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Izvoz ruske pšenice je procvetao i gotovo je udvostručen u januaru i februaru u odnosu na period od pre godinu dana.

"Blumberg" navodi da su ranije cene bile nešto više, a da je prošlogodišnja bogata žetva pomogla ruskom žitu da se rangira među najjeftinijim na svetu.

Rusija je u januaru i februaru isporučila 6,1 miliona tona pšenice morskim putem, što je oko 90 odsto više nego u prethodnom periodu.

Nedavni veliki rast izvoza pokazuje da su špediteri prevazišli neke od problema finansiranja i osiguranja izazvanih sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji. Veći su i izgledi za izvoz iz Crnog mora jer se za oko dve nedelje očekuje obnavljanje sporazuma koji omogućava da ukrajinska roba plovi kroz bezbedan koridor. Zalihe iz obe zemlje pomažu da se ublaži pogoršanje globalne inflacije hrane.

Ukrajina, čiji izvoz zaostaje u prošloj sezoni, želi da produži Sporazum o žitu za najmanje godinu dana, a Rusija kaže da je to moguće samo ako se uzmu u obzir interesi njenih poljoprivrednih kompanija.

Fjučersi pšenice su pali na najniži nivo u prethodnih godinu dana u Čikagu i Parizu, a veliki ruski izvoz bi mogao da ograniči cene do kraja ove sezone, navodi Rabobank.

Tržište očekuje da će Sporazum o žitu koji je na snazi do 18. marta biti uspešno obnovljen, navodi se u saopštenju.

Hrana ne potpada pod sankcije koje su uvedene Moskvi, ali su ograničenja za banke i državne kompanije učinila trgovinu komplikovanijom. Iako stotine hiljada tona ruskog đubriva ostaju zamrznute u evropskim lukama, izvoznici su uspeli da isporuče ogromne količine žitarica.

Generalni direktor kompanije "SovEcon" Andrej Sizov rekao je da je nedavni rast izvoza takođe posledica prodaje zakazanih kasnije nego obično krajem 2022. godine, kada je ruska pšenica povratila svoju konkurentsku prednost.

Rusija je u ovoj sezoni, do sada, isporučila 29,5 miliona tona pšenice, u poređenju sa 26,7 miliona tona godinu dana ranije, procenjuje Sizov.

Iako je obim izvoza žitarica u Ukrajini i dalje značajan, on je ispod ciljeva postavljenih krajem prošle godine. Ukrajinski izvoz za ovu sezonu, uključujući puteve poput drumskih i železničkih, zaostaje za prošlogodišnjim tempom za oko četvrtinu, prenosi "Blumberg".

image