Ekonomija

Neprijatno iznenađenje: Inflacija u Nemačkoj porasla uprkos procenama

"Blumberg" navodi da se evropski zvaničnici spremaju da povećaju troškove kredita i da mnogi podržavaju i drastičnije mere
Neprijatno iznenađenje: Inflacija u Nemačkoj porasla uprkos procenamawww.globallookpress.com © Shan Weiyi/XinHua

Inflacija u Nemačkoj je, uprkos procenama, porasla u februaru i dodatno zakomplikovala zadatak Evropske centralne Banke (ECB), nakon što je nivo inflacije premašen i u drugim evropskim zemljama.

Potrošačke cene u Nemačkoj porasle su za 9,3 odsto u odnosu na period od pre godinu dana, dok je u januaru rast cena iznosio 9,2 odsto.

Poskupljenja su podstaknuta porastom troškova usluga i hrane, i pored toga što je Nemačka odlučila da ograniči račune za grejanje domaćinstava, koji su porasli zbog sukoba u Ukrajini, piše "Blumberg".

Predviđanja za najveću evropsku ekonomiju stvaraju sve veći pritisak za ECB, nakon što je inflacija u Francuskoj dostigla rekordan iznos još od kako je zemlja prešla na evro. Porasle su cene u Španiji, uprkos procenama da će se smanjiti.

"Blumberg" navodi da se evropski zvaničnici spremaju da povećaju troškove kredita za još pola poena u martu i da mnogi podržavaju i drastičnije mere, sve dok se inflacija ne vrati na cilj od dva procenata. Podaci za sve članice evrozone bi trebalo da budu objavljeni sutra.

Ekonomisti predviđaju pad inflacije sa 8,6 na 8,3 odsto, iako se prema osnovnom pokazatelju koji isključuje promenljive troškove energije i hrane, što je glavni fokus za kreatore politike Evropske centralne banke u poslednje vreme, smatra da ostaje na rekordnih 5,3 procenata.

Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel upozorio je juče da su pritisci na osnovne cene i dalje veoma povišeni i da će se stopa inflacije samo postepeno povlačiti, u proseku između šest i sedam odsto u Nemačkoj ove godine.

"Jedna stvar je jasna: korak ka kamatnoj stopi najavljen za mart neće biti poslednji. Možda će biti potrebni i dalji značajni koraci u pogledu kamatnih stopa", rekao je Nagel.

Šef Banke Italije Injacio Visko naglasio je da "nema sumnje da se zaoštravanje monetarnog stava evrozone mora nastaviti" kako bi se osiguralo da inflacija ne postane upornija.

image