Ekonomija

Briga za Evropu: Sve veća kineska potražnja za gasom

Brži ekonomski rast u Kini 2023. trebalo bi da uveća njene potrebe za gorivom, što bi pak moglo da utiče na porast globalne potražnje i podigne cene do "neodrživog" nivoa od leta 2022. godine
Briga za Evropu: Sve veća kineska potražnja za gasom© Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, File

Po podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA), na snabdevanje Evrope gasom mogla bi mnogo više da utiče sve veća kineska tražnja za istim od činjenice da je gotovo zaustavljena isporuka ruskog plavog energenta ka Starom kontinentu.

Iako je sve u vezi s kineskim potrebama za gasom nepoznanica, vrlo je moguće da uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) poraste i do 35 odsto u 2023. godini ukoliko cene i dalje budu u padu a njena ekonomija nastavi da se brzo širi. To bi pak moglo da utiče na porast globalne potražnje i podigne cene do "neodrživog" nivoa od leta 2022, navodi IEA u tromesečnom izveštaju a prenosi "Blumberg".

Kina je u međuvremenu ukinula stroga kovid ograničenja koja su uticala na pad potražnje za energentima prošle godine, što je Evropi pomoglo da uveze rekordne količine LNG-a iz celog sveta ne bi li našla zamenu za jeftini ruski gas.

Brži ekonomski rast u Kini 2023. trebalo bi da uveća njene potrebe za gorivom, ali veliko je pitanje da li će to podići obim kupovine na nivoe iz prethodnih godina, navodi "Blumberg".

IEA je saopštila da postoji razlika od 40 milijardi kubnih metara između najniže i najviše procene kineskog uvoza LNG-a ove godine. Najviša granica opsega bi dovela do porasta kineskog uvoza znatno iznad onog rekordnog iz 2021. Razlika u procenama predstavlja oko osam procenata onoga što bi Evropa mogla da potroši 2023. godine.

"Ovaj raspon je značajniji od neizvesnosti povezane s potencijalnim gubitkom svih preostalih gasnih tokova gasa iz Rusije u Evropu", ističe IEA. 

Za sada se očekuje da će se ukupna potrošnja gasa u Kini vratiti za skoro sedam procenata 2023. godine, dok zvaničnici IEA i Evropske unije upozoravaju da je disciplina pri potrošnji i dalje neophodna za kontinent s obzirom na to da su zbog uvedenih sankcija na ruske energente sebe ostavili bez neophodnih i jeftinih zaliha ključnog energenta.

image