Ekonomija

Sve veći apetit Kine za tečnim gasom izaziva glavobolju Evropi

Blaga zima "spasila" je Evropu energetske krize, ali otvaranje Kine i ekonomski rast predstavljaju probleme u najavi za Stari kontinent
Sve veći apetit Kine za tečnim gasom izaziva glavobolju Evropiwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Evropa je preživela zimu bez energetske krize zahvaljujući Kini, piše "Blumberg". Stroge mere borbe protiv kovida ograničile su ekonomski rast Kine i njen apetit za tečnim prirodnim gasom (LNG), što je omogućilo drugima da se snabdeju istim.

Ta "pomoć" bi sada mogla da se pretvori u uticaj jer Kina žuri da obezbedi LNG za naredne godine, potpisujući najdugoročnije kupoprodajne ugovore od bilo koje druge zemlje.

Prema analizi podataka "Blumberga", kompanije sa sedištem u toj zemlji čine otprilike 15 odsto svih ugovora o isporuci LNG do 2027.

Čak i ako ti kineski kupci na kraju preprodaju velike količine najboljim ponuđačima u Evropi - kao što su to učinili prošle godine - i dalje bi preuzeli kontrolu nad ogromnim delom ključnog energenta. To je trend koji se vidi u mnogim proizvodima, od bakra do retkih zemnih metala, navodi "Blumberg".

Procenjuje se da je Kina prošle godine preprodala najmanje 5,5 miliona tona LNG-a, prema mesečnom istraživačkom izveštaju "ENN Enerdžija" iz januara. To je ekvivalentno otprilike šest odsto ukupnog obima spot tržišta, što zemlju čini ogromnim dobavljačem.

"Da nije bilo niže kineske potražnje LNG-a 2022. godine, globalno tržište gasa - i evropska energetska bezbednost - bili bi u daleko opasnijem stanju", kaže Sao Kavonić, energetski analitičar u "Kredi Svis grupi".

Prema podacima "Blumberga", Kina je potpisala više ugovora sa američkim izvoznicima nego bilo koja druga zemlja od 2021. godine, a "Sinopek" je prošle godine potpisao jedan od najvećih ugovora LNG industrije ikada sa Katarom. Na vidiku je još poslova, pošto su kompanije u pregovorima sa izvoznicima u SAD, a takođe su u pregovorima sa Katarom, Omanom, Malezijom i Brunejem, kažu ljudi koji su upoznati sa ovim razgovorima.

"Kina evoluira od brzorastućeg uvoznog tržišta do fleksibilnijeg igrača sa povećanom sposobnošću da uravnoteži globalno tržište LNG-a", naveo je "Šel" u svom godišnjem izveštaju o izgledima za LNG objavljenom prošle nedelje.

image