Ekonomija

"Blumberg": Cene gasa prete da ostanu visoke na duže staze

"Činjenica je da će zima 2023-2024 verovatno biti pravi test", izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol
"Blumberg": Cene gasa prete da ostanu visoke na duže stazewww.globallookpress.com © Julian Stratenschulte/dpa

Velike evropske energetske kompanije pripremaju se za dugotrajno visoke cene gasa, uprkos padu cena u odnosu na ekstreme iz protekle godine.

Kombinacija faktora poput toplijih zimskih temperatura i dotoka određene količine tečnog prirodnog gasa iz drugih izvora donekle su ublažili udarac koji je odsecanje od ruskog gasa donelo Evropi, ali se u ovonedeljnim izveštajima o zaradi naftnih kompanija naglašava da se iste okolnosti možda neće ponoviti i u tekućoj godini, prenosi "Blumberg".

Iz naftnog magnata "Šel" su ukazali da očekuju da će nestabilnosti biti u kratkom roku, dok je iz "Repsola" poručeno da visoke cene mogu postati dugoročna karakteristika naftnog tržišta usled prepreka u lancu proizvodnje.

Evropa se i dalje suočava sa mogućnošću nestašice gasa ove godine osim ako dodatno ne obuzda potražnju, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u izveštaju u sredu.

Tržišta gasa su u "boljem stanju nego što su mnogi očekivali pre godinu dana", rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol za "Blumberg". "Ali činjenica je da će zima 2023-2024 verovatno biti pravi test", dodao je on.

Iz "Šela" su naveli da će potražnja za tečnim prirodnim gasom (LNG) u Evropi sve više premašivati ponudu na tržištu do 2030. godine.

"Izgleda da će povećana potreba Evrope za LNG intenzivirati konkurenciju sa Azijom za ograničene nove izvore koji će biti dostupni u naredne dve godine, i može dominirati tržište LNG na duže staze", navodi se u saopštenju.

Cene prirodnog gasa u Evropi pale su za oko 80 odsto u odnosu na vrhunac prošlog leta, ali su i dalje više od istorijskih proseka.

image
VV inauguration
banner