Rusija

Peskov: Rusija veoma ceni Srbiju, pritisak na Beograd je bez presedana

Znamo da je Beograd pod snažnim pritiskom, poručuju iz Kremlja
Peskov: Rusija veoma ceni Srbiju, pritisak na Beograd je bez presedanawww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Ruska Federacija veoma ceni odlučan stav Srbije da ne uvede sankcije protiv Moskve, poručio je danas zvanični predstavnik Kremlja i ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

Ovo je posebno bitno jer je Beograd trenutno pod jakim pritiskom koji je bez presedana, ocenio je Peskov, priznajući da su u Moskvi veoma svesni situacije u kojoj se Srbija nalazi.

Komentar je usledio nakon jučerašnje izjave srpskog ministra privrede Radeta Baste, koji je izjavio da Vlada Srbije treba da se izjasni o uvođenju sankcija Rusiji, jer, kako je rekao, Srbija "već plaća veliku cenu" zbog toga, što postaje "neizdrživo". Ministar je, podsetimo, kazao da se ukrajinskom sukobu ne vidi kraj, a zatim i dodao da zna da u ovako bitnim sukobima uvek stradaju male države. "Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima", rekao je on juče.

Iz Kremlja zbog toga danas poručuju da znaju da je veliki broj zemalja pod veoma jakim pritiskom i dodaju da se Srbija tu posebno ističe, zbog čega su ti pritisci na srpsko rukovodstvo posebno jaki.

Peskov dodaje da se nada da će teška pitanja moći biti rešena putem dijaloga sa Beogradom, ali i napominje da srpski narod ne podržava ideje koje su u suprotnosti sa stavom kojeg se trenutno drži srpsko rukovodstvo, a koji se tiče sankcija, prenose "RIA Novosti". 

"Odlično razumemo kakav se do sada neviđeni, grub i protivzakonit pritisak, koji protivreči normama međunarodnog prava, vrši na mnoge zemlje, pa i na Srbiju. Na Srbiju posebno. Veoma cenimo stav koji je Srbija do sada zauzimala. Razumemo da se uslovi menjaju, ali takođe očekujemo da ćemo najbitnija pitanja sa našim srpskim prijateljima uspeti da rešimo u okviru našeg partnerskog i poverljivog dijaloga", rekli su danas iz Kremlja.

Portparol je poručio i da ceni što određeni broj zemalja navija za to da u Ukrajini konačno dođe do mira, ali je još jednom kazao i da je to sada nemoguće. S tim u vezi, on je ponovio ono što je juče rekao, a to je da stav kijevske elite ne ostavlja prostora za pregovore, zbog čega se ciljevi Specijalne vojne operacije mogu postići isključivo vojnim putem. 

Rusija ne priznaje Međunarodni krivični sud u Hagu

Peskov je prokomentarisao i odluku zapadnih zemalja da u Hagu sude Rusiji i njenim građanima za Specijalnu vojnu operaciju. On je kazao da Moskva ne priznaje jurisdikciju ovog suda, o čemu su i juče govorili iz Saveta bezbednosti Ruske Federacije. 

Ovaj sud nema zakonsko pravo da donosi bilo kakve odluke u vezi sa Rusijom, poručili su juče iz Moskve, dodajući da je to tako još od 2016. godine.

"Direktna linija" sa Putinom biće održana ove godine

Portparol je dodao i da će ruski lider ove godine razgovarati sa građanima u tradicionalnom formatu "Direktne linije" (Prjamaja linija), kada Putin direktno odgovara na pitanja prisutnih građana. Ipak, on nije precizirao kada će ovaj razgovor biti održan, ali je naglasio da je ovaj format razgovora sa predsednikom veoma potreban. 

Peskov je najavio i da će ruski lider tokom ove nedelje održati sastanak sa određenim stranim zvaničnicima, rekavši da su "planirani međunarodni kontakti". Ni ovaj put on nije izneo više detalja o kakvim i, još bitnije, sa kim će biti održani sastanci, ali jeste dodao da će ova nedelja za Putina biti "veoma sadržajna".

Naveo je i da će predsednik održati sastanak povodom ujedinjenja Rusije sa Krimom, a nešto slično, kako je otkrio, biće planirano i za sam dan praznika. 

Kriza američkog bankarskog sistema neće uticati na Rusiju

Portparol Kremlja odgovorio je danas i na pitanje koje se tiče krize američkog bankarskog sistema, a koja je usledila nakon bankrota "Silikon veli benka". Ocenio je da ovi problemi nikako neće uticati na situaciju u Rusiji, što je posledica i uvedenih sankcija protiv Moskve.

"Zbog toga smo na neki način zaštićeni od krize koja se sada razvija preko okeana. Nema ničeg lošeg bez nekog dobra", objasnio je on.

O sporazumu o žitu

Peskov je dodao i da je poslednja odluka Rusije da se ne usprotivi produžetku sporazuma o žitu znak njene dobre volje, pošto svi zahtevi Moskve još nisu ispoštovani.

Ipak, on je naglasio da "dogovor ne može da stoji samo na jednoj nozi", izrazivši nadu da će ostale odredbe u skorije vreme biti ispoštovane.

image