Rusija

Zaharova za RT Balkan: Srbija neće učiniti ništa protiv Rusije

SAD i EU su jednoglasno tvrdili da stvaranje tzv. Republike Kosovo bez saglasnosti Beograda nije u suprotnosti s normama međunarodnog prava. Zatim je, naporima Zapada, ovo potkrepljeno sumnjivim argumentima, poručila je Zaharova
Zaharova za RT Balkan: Srbija neće učiniti ništa protiv Rusijewww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je danas za RT Balkan da Beograd odoleva jakim pritiscima SAD i da je do sada odbijao da uvede sankcije protiv Rusije. 

"Ove sankcije su protivpravne i nelegitimne. Na taj način Srbija pokazuje da ima svoje viđenje ključnih globalnih pitanja i da neće dozvoliti SAD da je uvuku u svoje nezakonite akcije", poručila je ona. "Srbija ne dopušta da je NATO iskoristi", istakla je Zaharova i dodala da u Moskvi shvataju koliko je sada teško svim zemljama koje se odupiru tim pritiscima Zapada, ali da one tako ujedno uspevaju da se izbore i za svoje nacionalne interese.

Vidimo da Srbija za sada ima snage da se odupre pritiscima Zapada, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova i naglasila da Srbija zna da će uvek moći da računa na podršku Rusije, s kojom je vežu mnogobrojne kulturne i istorijske veze.

"Saradnja s našim srpskim partnerima nije usmerena protiv treće strane", naglasili su danas iz Moskve.

O izvozu srpskog oružja 

Zaharova se osvrnula i na medijske natpise da je Beograd navodno isporučivao municiju kijevskom režimu, te ponovila izjave srpskih zvaničnika kojima je Beograd iste demantovao i na kraju pozvala sve da se drže činjenica.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija izvozi oružje samo onim zemljama s kojima ima ugovor u skladu s međunarodnim pravom, dakle, nikako ga ne isporučuje trećim zemljama. Srpsko oružje se ne nalazi ni u Ukrajini ni u Rusiji", poručila Zaharova.

Eksperti će se pozabaviti svim daljim pitanjima, dodala je ona.

Odgovarajući na pitanje koje se tiče francusko-nemačkog predloga, portparolka ministarstva je rekla da SAD i EU pokušavaju da se na sve moguće načine operu od vojnih prestupa iz devedesetih godina, pa i putem prisile Beograda da prihvati nezavisnost "Kosova". 

"Za ove vojne prestupe niko nije odgovarao", istakla je ona i poručila da će Rusija nastaviti da podržava rešenje pitanja Kosova i Metohije na osnovu međunarodnog prava.

Situacija s Minskim sporazumima je poruka i za Srbiju

Zaharova je izjavila i da su se licemerje i dvoličnost učvrstili kao vizitkarta zapadne diplomatije i podsetila na jednostrano proglašenje "nezavisnosti" tzv. Kosova 2008. godine.

"SAD i EU su jednoglasno tvrdili da stvaranje tzv. Republike Kosovo bez saglasnosti Beograda nije u suprotnosti s normama međunarodnog prava. Zatim je, naporima Zapada, ovo potkrepljeno sumnjivim argumentima", rekla je portparolka.

Prema njenima rečima, sada, 15 godina kasnije, zapadne zemlje odbijaju da slede sopstvene "standarde" u odnosu na situaciju u Ukrajini tako što odbacuju rezultate referenduma održanih na Krimu i u Sevastopolju, DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o pitanju prisajedinjenja tih teritorija Rusiji, nazivajući ih "nelegalnim".

"Iako, kao što je poznato, na 'Kosovu' uopšte nije bilo izraza volje naroda, samoproglašeni 'poslanici' u Prištini jednostavno su 17. februara 2008. proglasili nezavisnost regiona bez prethodne najave, suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je osnovni međunarodno-pravni element kosovskog rešenja", naglasila je.

Zaharova je istakla da Zapad danas ponovo pokazuje svoje omiljene metode i da dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU ima sve šanse da ponovi sudbinu Normandijskog formata. Ovaj format su, podsetimo, činile četiri države koje su ujedno i potpisnice Minskih sporazuma. Kao što je Zapad priznao da nikada nije ni planirao da ispoštuje dogovore koje je potpisao, slično se dešava i sada sa Srbijom, kada na Zapadu odbijaju da se rukovode Rezolucijom 1244, koja bi trebalo da bude polazna tačka za regulisanje kosovskog pitanja. 

Sve ovo, pa i situacija s Minskim sporazumima je pouka i za Srbiju, poručili su danas iz Moskve.

"Potpis visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost već deset godina stoji pod obavezom formiranja Zajednice srpskih opština Kosova. Ova struktura je osmišljena da obezbedi opstanak srpskog stanovništva u regionu. Međutim, kosovske vlasti na sve moguće načine sabotiraju njeno stvaranje, uz saučesništvo Brisela i Vašingtona", ocenila je Zaharova.

Godinama kasnije, dodala je, SAD i EU su odlučili da Beogradu nametnu prepravljeni plan, gde se takvi mehanizmi zaštite interesa srpskog stanovništva "Kosova" uopšte ne pominju.

"Naravno, ovakva 'evolucija' ne uliva poverenje, jer omalovažava vitalno značajnu ideju za Srbe i Beograd. Poverenje u zapadne 'mirotvorce' pominje se na početku komentara", poručila je Zaharova.

image