Rusija

Zaharova: Glavni cilj Vašingtona i Brisela da uvuku Srbiju u svoj antiruski front

Beograd je pod najžešćim pritiskom Vašingtona i Brisela, kao i njihovih saveznika, čiji glavni cilj nije da 'stabilizuju' region, već da slome političku volju srpskog rukovodstva i, pre svega, da ga nateraju da se priključi režimu sankcija Rusiji, rekla je Marija Zaharova
Zaharova: Glavni cilj Vašingtona i Brisela da uvuku Srbiju u svoj antiruski frontwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je glavni cilj SAD i Evropske unije da nateraju Beograd da se pridruži antiruskim sankcijama i da Srbija razume značaj partnerstva sa Rusijom, prenosi TASS.

"Nacionalni interesi nisu predmet pregovaranja. Beograd razume značaj rusko-srpskog strateškog partnerstva i zato se uzdržava od preduzimanja praktičnih mera na štetu naših odnosa. Logika sugeriše da bi suprotan izbor neizbežno bio povezan sa nenadoknadivom štetom samoj Srbiji", rekla je Zaharova, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako je Zaharova naglasila, svi znaju kakva je izdržljivost Beogradu potrebna da nastavi da sarađuje sa Rusijom, ali naravno, u interesu svoje države.

"Beograd je pod najžešćim pritiskom Vašingtona i Brisela, kao i njihovih saveznika, koji daju sve od sebe da Srbiju uvuku u svoj 'antiruski front'. Njihov pravi cilj nije da 'stabilizuju' region, već da slome političku volju srpskog rukovodstva i, pre svega, da ga nateraju da se priključi režimu sankcija Rusiji", istakla je ona.

Ruska zvaničnica je naglasila da "emisari Vašingtona, Brisela i drugih zapadnoevropskih prestonica vrše pritisak na srpske vlasti bukvalno svakodnevno".

Prema njenim rečima, Rusija periodično čuje tezu da navodno Moskva takođe vrši pritisak na Beograd, spekulišući o raznim pitanjima.

"Odlučno odbacujemo takve spekulacije. Nema potrebe da se zapadni stil okretanja ruku, koji je nama stran, neutemeljeno projektuje na našu interakciju sa Srbijom. Ako u nekim oblastima srpski partneri imaju obaveze koje još nisu ispunili, onda smatramo da je to pitanje vremena i njihovog izbora", zaključila je ona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je istakao da je Specijalna vojna operacija u Ukrajini razlog kolosalnog pritiska Zapada na Srbiju. Takođe je primetio da je "republika ostala bez saveznika na Zapadu upravo zbog fundamentalnog odbijanja politike antiruskih sankcija".

image