Rusija

Kremlj: Ozbiljan i detaljan razgovor Sija i Putina

Nakon sastanka u uskom krugu, organizovani su pregovori u proširenom sastavu i ceremonija potpisivanja ugovora, rekao je Dmitrij Peskov
Kremlj: Ozbiljan i detaljan razgovor Sija i Putina© Tanjug/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednici Rusije i Kine su prvog dana pregovora vodili veoma ozbiljan razgovor, razmeljivali su svoja mišljenja do detalja, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U okviru Si Đipingove zvanične posete Moskvi je danas u 13 časova planiran ceremonijalni susret sa kineskim predsednikom, a potom pregovori u uskom krugu, rekao je Peskov.

Ruski predstavnici na sastanku će biti Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pomoćnici predsednika Jurij Ušakov i Maksim Oreškin, predsednica Centralne banke Rusije Eljvira Nabiulina i zamenik predsednika Vlade Jurij Borisov, precizirao je Peskov.

Prema njegovim rečima, nakon sastanka, organizovani su pregovori u proširenom sastavu i ceremonija potpisivanja ugovora, a na kraju dana prisustvovaće svečanoj večeri u čast dolaska kineskog predsednika.

Veliki preduzetnici stoje na ruskom tlu i malo je verovatno da će ozbiljno shvatiti "savet" bivšeg američkog ambasadora u Rusiji Majkla Mekfola, rekao je Peskov.

Ranije je bivši američki ambasador izneo mišljenje da sankcije velikim ruskim biznismenima mogu biti ukinute ako oni osude Specijalnu vojnu operaciju i Putina, i odreknu se polovine svoje imovine.

"Krupni preduzetnici – oni su na ruskom tlu, njihova preduzeća su ovde, njihove investicije su ovde, njihov posao i njihov glavni prihod je ovde. Dakle, oni koji su na nogama na ruskoj zemlji ne mogu ozbiljno da shvate takve predloge", rekao je Peskov.

image