Rusija

Biće potpisana dva važna dokumenta: Moskva ceni stav Pekinga

Moskva veoma ceni uravnotežen stav Pekinga, u kojem vrlo dobro razumeju koji su pravi uzroci ukrajinskog konflikta, poručuje Ušakov i dodaje da Putin i Si Đinping imaju veliki broj istih ciljeva i da se jako dobro razumeju
Biće potpisana dva važna dokumenta: Moskva ceni stav Pekingawww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Predsednik Rusije Putin i Si Đinping svakako će se dotaći pitanja situacije u Ukrajini, otkrio je danas Jurij Ušakov, pomoćnik predsednika Rusije Vladimira Putina, govoreći o predstojećem i dugoočekivanom susretu lidera Rusije i Kine u Moskvi, koji je planiran za početak sledeće nedelje. 

Prema rečima Ušakova, predsednik Putin i Si Đinping govoriće o konfliktu u Ukrajini, u vezi sa čim pomoćnik ruskog lidera dodaje da Moskva veoma ceni uravnotežen stav Pekinga, ali, kako je otkrio, biće reči i o ekonomskoj saradnji, energetici i, naravno, vojnoj saradnji. 

"Mogu da kažem da veoma cenimo uravnotežen stav kineskog rukovodstva o ukrajinskoj krizi. Znamo i o kineskom planu o miru. Siguran sam da će naši lideri razmeniti utiske o trenutnoj situaciji u kontekstu daljeg razvoja konflikta u Ukrajini. Do kakvih ćemo zaključaka doći nakon toga - tek ćemo da vidimo", ocenio je Ušakov danas u razgovoru sa medijima.

Dodao je i da se najveći broj stavki koje je Kina izložila u svom planu o miru slaže sa stavovima Moskve i onim kako u Rusiji gledaju na ovu problematiku. 

"Kineska Narodna Republika razume prave uzroke koji su doveli do ove krize", istakao je pomoćnik Putina. 

Izjavio je i da su odnosi Putina i Si Đinpinga veoma dobri, poverljivi, te da je na kraju svakog od njihovih do sada već 40 susreta došlo do napretka. Osim ličnih odnosa lidera, i bilateralni odnosi Kine i Rusije ocenjeni su kao zadovoljavajući.

"Tokom poslednjih godina dva lidera razvila su jedan poseban, prijateljski odnos poverljivog karaktera. Izbrojali smo da su se predsednici do sada sreli negde oko 40 puta i ti kontakti su uvek bili veoma plodonosni i korisni za praktičnu saradnju naših zemalja. Odnosi dveju zemalja dostigli su najviši nivo do sada i slobodno možemo da kažemo da se tako dobra saradnja nastavlja i dalje", komentarisao je Putinov poverenik.

Dodao je da je saradnja "strateška i da u njoj nema jedne strane koja je glavna, kao i da nema ograničenja". 

"Radi se o partnerima koji veruju jedan drugom i koji u velikoj meri imaju iste ciljeve i zadatke", ocenio je Ušakov. 

Otkrio je i da će 21. marta, odnosno, drugog dana posete kineske delegacije, Putin i Si Đinping održati pregovore u uskom i proširenom formatu, nakon čega će lideri dati izjave za medije i uputiti se na svečanu večeru. 

Na večeri će, kako je kazao, takođe prisustvovati i predstavnici najvećih ruskih kompanija, a očekuje se da će se Si Đinping sresti i sa premijerom Rusije Mihailom Mišustinom u prvoj polovini drugog dana posete. 

Lideri će potpisati i dva jako bitna dokumenta - zajedničku izjavu RF i KNR o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije dveju zemalja u novoj eri i drugu izjavu o planu Moskve i Pekinga o daljem razvoju ključnih aspekata ekonomske saradnje do kraja 2030. godine. 

Osim ovih, biće potpisani i drugi dokumenti o bilateralnoj saradnji, a Moskva će kinesku delegaciju iznenaditi i simboličkim poklonima.

 Mediji takođe mogu očekivati i da će prvog dana posete, u ponedeljak 20. marta, ruski državni medij "Rasijskaja gazeta" i kineski medij "Ženjminj žibao" objaviti članke Putina i Si Đinpinga, u kojima će se govoriti o odnosima Kine i Rusije. 

Ušakov je danas obratio pažnju i na do sada već jako dobru ekonomsku saradnju sa Pekingom, rekavši da je trgovinski promet na kraju prošle godine iznosio oko 185 milijardi američkih dolara.

Napomenuo je i da je ovaj pokazatelj za poslednje dve godine skočio za 30 odsto, te da će cilj od 200 milijardi dolara vrednosti trgovinske saradnje biti dostignut i pre nego što se očekivalo. 

Osim Ukrajine i ekonomskih pitanja biće reči i o vojnoj saradnji.

Tada će se pregovorima dveju strana pridružiti i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i rukovodilac sektora za vojno-tehničku saradnju pri ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB) Dmitrij Šugajev.

image