Rusija

Šojgu: Dve devojke oborile dronove iznad Krima, heroinama dodeliti nagrade

Pripadnice lepšeg pola, koje su oborile dronove iznad Krima, dobiće državnu nagradu, poručio je ministar odbrane Rusije
Šojgu: Dve devojke oborile dronove iznad Krima, heroinama dodeliti nagradewww.globallookpress.com © Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu potvrdio je danas da je ruska PVO uspešno oborila tri drona, koji su imali za cilj da napadnu objekte na Krimu.

Prema njegovim rečima, dronovi su iznad Krima leteli u ranim jutarnjim satima, nešto manje od dva sata, a meta im je bio grad Sevastopolj. 

Dva od tri drona oborile su devojke, dodao je on i, baš kao i prošli put, kada su, podsetimo, ruski borbeni Su-27 avioni ispratili kretanje američkog drona iznad Crnog mora, Šojgu je i ovaj put naredio da se današnjim heroinama dodele državne nagrade, prenose mediji.

Na današnjem kolegijumu Ministarstva odbrane, ministar se osvrnuo i na druga aktuelna vojna pitanja. 

Saopšteno je da će ukupan udeo najsavremenijeg oružja u Vazdušno-kosmičkim snagama Ruske Federacije do kraja godine iznositi čak 85 odsto.

Do kraja godine biće izgrađen još 621 objekat vojne infrastrukture za potrebe Vazdušno-kosmičkih snaga, a "Rusija će na ovaj način moći da odgovori na sve postavljene zadatke", objasnio je on.

Moskva će, sa druge strane, ove godine potpuno modernizovati sistem protivraketne odbrane.

"Jedan od glavnih prioriteta Vazdušno-kosmičkih snaga biće jačanje vojnih kapaciteta putem efikasnih protivvazdušnih i protivraketnih sistema", pojasnio je ministar. 

Jačanje vojske i na istočnim granicama

Istočni vojni okrug, koji je zadužen za odbranu istočnih granica zemlje, poradiće na bržem i efikasnijem prelasku iz mirnog u vojno stanje, gradiće nove vojne objekte na istoku, a dobiće i savremenije oružje. 

Prema rečima ministra, situacija na Dalekom istoku je i dalje kompleksna, zbog čega Istočni vojni okrug nastavlja da učestvuje u zajedničkim vojnim vežbama sa prijateljskim zemljama. 

Šojgu je podsetio da Sjedinjene Američke Države povećavaju svoje vojno prisustvo u Azijsko-tihookeanskom regionu, "jačaju vojne i političke veze sa svojim saveznicima", pokušavajući da na taj način suzbiju ruski i kineski uticaj i izgrade američku arhitekturu bezbednosti u tom delu sveta. 

Ministarstvo je saopštilo i da je Rusija u decembru prošle godine rasporedila diviziju obalskog raketnog sistema Bastion na Kurilska ostrva kako bi se odbranila od potencijalnih pretnji, kao i da je tokom 2022. godine vojska na istoku zemlje ojačana za dodatnih 400 jedinica savremene opreme. 

O sukobu u Ukrajini

Komentarišući vojno iskustvo koje je stečeno tokom aktuelnog konflikta u Ukrajini, Šojgu je rekao da je veliki deo posade aviona stekao veoma kvalitetno vojno iskustvo.  

Ruski piloti izvršili su više od 140.000 letova, a uništili su više od 20.000 objekata protivničkih snaga Ruske Federacije, rekao je ministar. 

image