Rusija

Upozorenje ruskog ambasadora: Šveđani će biti poslati u smrt ako uđu u NATO

Tatarincev smatra da Švedska svojom težnjom za članstvom u NATO-u napravila "korak u ambis"
Upozorenje ruskog ambasadora: Šveđani će biti poslati u smrt ako uđu u NATOwww.globallookpress.com © Russell Young/ÂÂÂ� copyright 2004 Russell

U slučaju pridruživanja NATO-u, Šveđani će biti "poslati u smrt", upozorio je ruski ambasador u Stokholmu.

Viktor Tatarincev je u saopštenju objavljenom na sajtu ruske ambasade naveo da će se Švedska i susedna Finska suočiti sa "merama odmazde", uključujući "vojne", ako se pridruže Severnoatlantskom vojnom savezu.

Švedska je pozvala ruskog ambasadora da objasni svoje komentare "da će i Švedska i Finska postati legitimne mete nakon ulaska u NATO".

Da podsetimo, obe nordijske zemlje tražile su članstvo u NATO ubrzo nakon ruske objave Specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. februara 2022. godine.

Obe vlade se nadaju da će proces pristupanja završiti ove godine.

Ruski ambasador Tatarincev u Stokholmu rekao je da je odluka Švedske da se pridruži NATO-u bila "prenagljena" i kritikovao je zemlju jer se na takav potez odlučila bez referenduma.

Tatarincev smatra da Švedska svojom težnjom za članstvom u NATO-u napravila "korak u ambis" i rekao da će "Šveđani nesumnjivo biti uvučeni i poslani u smrt zbog interesa drugih".

Odmah je odreagovao i švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom, pozivajući ruskog ambasadora da pruži obrazloženje za očigledan "pokušaj pritiska".

"Švedsku bezbednosnu politiku određuje Švedska – niko drugi", naglasio je on.

Inače, Švedska i Finska su decenijama blisko povezane sa NATO-om, ali javno mnjenje tih nordijskih država bilo je protiv formalnog pridruživanja Alijansi.

Međutim, posle sukoba u Ukrajini neke ankete su pokazale da je čak 80 odsto građana u Finskoj i preko dve trećine građana u Švedskoj sada za ulazak u NATO pakt.

Finska trenutno čeka da Turska ratifikuje njeno članstvo u NATO, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će to učiniti nakon posete finskog predsednika toj zemlji.

image