Rusija

Peskov: Učešće Zapada u sukobu u Ukrajini neće uticati na specijalnu operaciju

Stepen umešanosti Amerike i NATO-a u sukob postepeno raste, kaže Dmitrij Peskov
Peskov: Učešće Zapada u sukobu u Ukrajini neće uticati na specijalnu operaciju© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija zna da su Sjedinjene Američke Države i NATO umešane u sukob u Ukrajini.

"Nemamo ni najmanju sumnju u direktnu ili indirektnu umešanost SAD i NATO-a u sukob Rusije i Ukrajine", rekao je Peskov za Si-En-En, komentarišući vest "Njujork tajmsa" o tome da Pentagon istražuje curenje tajnih dokumenata u kojima se opisuje stanje ukrajinske vojske i planovi SAD i NATO-a za jačanje Oružanih snaga Ukrajine.

Prema njegovim rečima, stepen njihove umešanosti u sukob postepeno raste.

"Pratimo ovaj proces. Naravno, to komplikuje celu priču, ali neće uticati na rezultat specijalne operacije", jasan je Peskov.

Tajni ratni dokumenti koji otkrivaju američke i NATO planove da uoči najavljene kontraofanzive na Rusiju ojačaju ukrajinsku vojsku, procureli su na društvenim mrežama, "pružajući Kremlju vredne informacije o rasporedima isporuke oružja i trupa, broju ukrajinskih trupa i drugim vojnim detaljima", preneo je danas "Njujork tajms".

"Otkrića u originalnim dokumentima, koja se pojavljuju kao fotografije dijagrama očekivanih isporuka oružja, snage trupa i bataljona i drugih planova, predstavljaju značajne prekršaje američke obaveštajne službe u nastojanju da se pomogne Ukrajini", navodi ovaj medij.

image