Rusija

Peskov: Zapad histerično reaguje na planove Rusije o nuklearnom oružju u Belorusiji

Zapadne zemlje neobuzdano reaguju na planove predsednika Putina, a zaboravljaju američko naoružanje u Evropi, poručuje portparol Kremlja
Peskov: Zapad histerično reaguje na planove Rusije o nuklearnom oružju u Belorusijiwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Russian Look

Kolektivni Zapad histerično reaguje na planove Rusije da izgradi skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, a ne seća se američkog naoružanja u Evropi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ovo je sada veoma važna tema. Vidimo veoma neobuzdanu reakciju kolektivnog Zapada na najave predsednika Putina", rekao je Peskov za televiziju "Rusija 1".

On je naglasio da "Zapad nije sklon da se nekako priseti teme američkog nuklearnog oružja koje se nalazi ovde u Evropi, pored Rusije, ali da je, u ovom slučaju, sklon tako histeričnoj reakciji na ruske planove da izgrade skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.

SAD pozivaju sve da žive po pravilima, a Rusija poziva da se živi po međunarodnom pravu

Peskov je dodao da razlika u pristupima Ruske Federacije i Sjedinjenih Država izgradnji odnosa u svetu leži u tome što se Moskva rukovodi međunarodnim pravom, a Vašington pravilima koja njima odgovaraju.

"Amerikanci pozivaju sve da žive po pravilima, a mi pozivamo sve da žive po zakonu, po međunarodnom pravu. To su različite stvari, jer zakon je univerzalan, a neko postavlja pravila. A upravo su Amerikanci ti koji veruju da svako treba da pleše uz njihovu melodiju. I žive po pravilima koja su oni, Amerikanci, postavili. To je razlika", objasnio je.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta rekao da su se "Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji".

Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile čitavu deceniju. Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.

Govoreći o ovim planovima, ruski lider je naveo da je razlog za takav korak izjava Velike Britanije o isporučivanju Ukrajini municije sa osiromašenim uranijumom. Istovremeno, Putin je napomenuo da je Belorusija odavno tražila da na svojoj teritoriji razmesti rusko nuklearno oružje i dodao da Moskva radi ono što su SAD radile decenijama.

image