Rusija

Medvedev nazvao Moravjeckog "glupanom" jer je rekao da Ukrajina "ima pravo" da napadne Rusiju

Varšava će, kao predstraža Alijanse, u slučaju sukoba Moskve i NATO definitivno nestati, zaključio je ruski diplomata
Medvedev nazvao Moravjeckog "glupanom" jer je rekao da Ukrajina "ima pravo" da napadne RusijuGetty © Michele Tantussi / Stringer

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev je poljskog premijera Mateuša Moravjeckog nazvao "glupnom" jer izjavio da Ukrajina navodno "ima pravo" da udari na teritoriju Rusije i da bi, u slučaju direktnog sukoba Rusije i NATO, Alijansa "brzo pobedila".

"Ne znam ko će dobiti ili izgubiti takav rat, ali s obzirom na ulogu Poljske kao predstraže NATO u Evropi, ova zemlja će definitivno nestati zajedno sa svojim infantilnim premijerom", naveo je Medvedev na Tviteru.

Medvedev je svoj odgovor poljskom premijeru objavio na dva jezika - engleskom i poljskom.

Ranije je poljski premijer rekao da bi poraz Ukrajine u sukobu sa Rusijom mogao da bude početak kraja zlatnog doba Zapada, ali bi pobeda Kijeva mogla da postane faktor jačanja ekonomske moći zapadnih zemalja.

Moravjecki je u februaru izjavio da je poraz Rusije poljski i evropski razlog postojanja.

"Ako Rusija pobedi, sve geopolitičke analize mogu biti odbačene. Poljska nije izabrala svoje mesto na mapi, ali u potpunosti razume odgovornost koju ova pozicija nosi. Pobeda nad Rusijom je i poljski i evropski državni smisao postojanja", rekao je.

image