Svet

Poljski premijer u sukobu sa EU: Brisel udara druge bičem evropskih vrednosti

"Ništa neće bolje zaštititi slobodu nacija, njihovu kulturu, njihovu društvenu, ekonomsku, političku i vojnu bezbednost od nacionalnih država", rekao je Moravjecki
Poljski premijer u sukobu sa EU: Brisel udara druge bičem evropskih vrednosti© Tanjug/Uwe Anspach/dpa via AP

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izneo je svoju viziju budućnosti Evrope u govoru na Univerzitetu Hajdelberg u Nemačkoj, ističući ulogu suverenih nacionalnih država u odnosu na evropsku federaciju.

Konzervativna poljska vlada je bila na prvoj liniji podrške Ukrajini protiv Rusije i uvek je bila pro-NATO orijentisana. Ali kada je u pitanju proces evropskih integracija, premijer je izrazio sumnju u produbljivanje institucija EU.

Moravjecki je govorio u prisustvu premijera nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrida Krečmana, u kojem je istakao ulogu suverenih nacionalnih država u održavanju slobode nacija, obajvio je "Euraktiv".

"Ništa neće bolje zaštititi slobodu nacija, njihovu kulturu, njihovu društvenu, ekonomsku, političku i vojnu bezbednost od nacionalnih država", rekao je Moravjecki i dodao da su "drugi sistemi iluzorni ili utopija", upozoravajući protiv dalje federalizacije EU.

Alternative Evropi suverenih nacionalnih država bile bi "tehnokratska utopija, koju neki u Briselu zamišljaju ili neoimperijalizam", rekao je poljski premijer.

Govor Moravjeckog je povezan sa drugim izjavama o budućnosti EU koje su nedavno dali drugi lideri EU, kao što su nemački kancelar Olaf Šolc u Pragu u avgustu 2022. i planovi francuskog predsednika Emanuela Makrona za EU izneti ​​u govoru na Sorboni na početku njegovog prvog mandata 2017.

Šolc je u svom obraćanju u Pragu rekao da sporazumi EU nisu "uklesani u kamenu" i da proširenje EU treba da dođe sa reformama.

Nemačka se zalaže za odustajanje od principa jednoglasnog odlučivanja u pitanjima spoljnih poslova i poreske politike – nečega što je čak bio uslov da Berlin pristane na pristupanje novih država članica, ali što nailazi na poseban otpor Poljske.

"Ako pojedinačne nacije Evropske unije nastoje da dominiraju nad drugima, Evropa bi mogla postati žrtva istih grešaka iz prošlosti", upozorio je Moravjecki u Hajdelbergu, rekavši da će njegov "proevropeizam" biti izražen kroz podršku proširenju EU, a ne dalju centralizaciju.

Moravjecki je u govoru takođe oštro kritikovao Evropsku komisiju, koja je nedavno najavila da će tužiti Poljsku zbog dve presude Ustavnog suda za koje Komisija kaže da osporavaju primat principa prava EU.

"Udarati druge bičem 'evropskih vrednosti' bez slaganja oko njihove definicije ili razumevanja koje promene moraju da učine određene zemlje je samodestruktivno za Evropsku uniju", rekao je Moravjecki.

"Da li zaista želimo panevropsku kosmopolitsku elitu sa ogromnom moći, ali bez izbornog mandata",  upitao je on.

Moravjecki je u svom govoru ponovio zahtev Poljske za reparacije Nemačke zbog Drugog svetskog rata.

"Ne želim da se zadržavam na ovom pitanju u svom govoru, ali ne mogu da ga previdim", rekao je Moravjecki i dodao: "Poljska nikada nije dobila reparaciju od Nemačke za zločine u Drugom svetskom ratu, za uništenje, opljačkanu imovinu i blago nacionalne kulture".

"Kompenzacija je potrebna za pomirenje počinilaca i žrtava. U ovom ključnom trenutku u istoriji Evrope potrebno nam je takvo pomirenje jer se suočavamo sa ogromnim zajedničkim izazovima", rekao je on.

Nemačka vlada je u prethodnim izjavama rekla da nema nikakvu pravnu osnovu za traženje reparacije Poljske i smatra da je stvar zatvorena.

image
VV inauguration
banner