Rusija

Šojgu i Li Šangfu: Jačamo vojnu saradnju Rusije i Kine, koordinišemo akcije (VIDEO)

Prva inostrana poseta Rusiji nakon imenovanja na mesto ministra odbrane Kine ima za cilj da pokaže celom svetu čvrstu nameru kineske strane da ojača stratešku saradnju između oružanih snaga dveju zemalja, poručio je kineski ministar odbrane
Šojgu i Li Šangfu: Jačamo vojnu saradnju Rusije i Kine, koordinišemo akcije (VIDEO)© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo

Saradnja Rusije i Kine doprinosi smanjenju tenzija i stabilizuje situaciju u svetu, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom razgovora sa kineskim ministrom odbrane Li Šangfuom u Moskvi.

"Koordinacija naših napora u međunarodnoj areni ima stabilizujući efekat na situaciju u svetu i pomaže u smanjenju konflikta. Važno je da naše zemlje podjednako procene suštinu trenutne promene globalne geopolitičke situacije", rekao je Šojgu.

Šojgu je naglasio da Rusija i Kina koordiniraju svoje akcije u pripremi zajedničkih pomorskih i vazdušnih patrola, vojnih vežbi kako na bilateralnoj osnovi, tako i u multilateralnim formatima – u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i "SMAA plus" ( mehanizam za interakciju između deset zemalja ASEAN-a i devet partnerskih država, uključujući Rusiju, Kinu i Sjedinjene Države).

"Uveren sam da će današnji sastanak uticati na jačanje rusko-kineskog strateškog partnerstva u sferi odbrane i omogućiti da se iskreno razgovara o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti", naglasio je ruski ministar odbrane.

Sloga Rusije i Kine oko vojnih pitanja

Šojgu je dodao da Rusija i Kina treba da pruže jedna drugoj snažnu podršku kada je u pitanju vojna saradnja.

Ruski ministar odbrane je na početku sastanka čestitao Li Šangfuu imenovanje za ministra odbrane Kine i poželeo mu "uspeh na odgovornoj funkciji koja podrazumeva odbranu otadžbine, jačanje njene odbrambene sposobnosti i dalju modernizaciju Narodnooslobodilačke armije Kine".

"Uveren sam da će vaše veliko iskustvo i saradnja sa Ruskom Federacijom doprineti kako razvoju oružanih snaga Kine, tako i proširenju vojne saradnje naših zemalja. Radujem se najbližoj i najplodonosnijoj saradnji sa vama u duhu neraskidivog prijateljstva između naših zemalja, naroda, ali i oružanih snaga Rusije i Kine", kazao je Šojgu.

On je naglasio da ruska strana ceni to što je Li Šangfu, nakon imenovanja, izabrao Rusiju za prvo inostrano putovanje, isto kao i predsednik Si Đinping, koji je posetio Moskvu u martu nakon reizbora.

"Moskovski samit je postao glavni politički događaj u rusko-kineskim odnosima ove godine. Predsednik Vladimir Putin i predsednik Si Đinping su još jednom potvrdili da su rusko-kinesko sveobuhvatno partnerstvo i strateška saradnja na najvišem nivou. Treba ih razvijati pružajući jedni drugima snažnu podršku, uključujući i pitanja nacionalne bezbednosti", naglasio je.

Li Šanfu: Pokazaćemo svetu visok nivo kinesko-ruskih odnosa 

Kineski ministar odbrane je pojasnio da njegova poseta Rusiji, prva zvanična poseta nakon imenovanja na mesto ministra odbrane Kine, ima za cilj da pokaže celom svetu čvrstu nameru kineske strane da ojača stratešku saradnju između oružanih snaga dveju zemalja.

Li Šanfu je zahvalio Šojguu na toploj dobrodošlici u Rusiju i napomenuo da je prvo pismo čestitke koje je dobio nakon imenovanja bilo upravo od ministra odbrane Ruske Federacije. 

"Uveren sam da ćemo u budućnosti sigurno održavati dobre radne i lične odnose", rekao je kineski ministar odbrane.

Ojačati vojno-tehničku saradnju i vojnu trgovinu

Li Šanfu je naveo da Rusija i Kina nameravaju da prodube vojno-tehničku saradnju i vojnu trgovinu. 

"Oružane snage Rusije i Kine će sigurno pažljivo sprovoditi dogovore koje su postigli šefovi država i unapređivati vojno-tehničku saradnju i vojnu trgovinu između Rusije i Kine. Definitivno ćemo ih podići na novi nivo", naglasio je.

On je istakao da za njega ima veliki značaj to što ga je primio predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Juče smo posetili i Vojnu akademiju Generalštaba Oružanih snaga Rusije. Bilo je veoma poučno. To znači da ruska strana posvećuje veliku pažnju mojoj poseti", istakao je Li Šanfu.

Ministarstvo odbrane: Rusija i Kina potpisale sporazum o saradnji vojnih akademija

Vojne delegacije Rusije i Kine potpisale su memorandum o razumevanju između Vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije i Nacionalne akademije odbrane Narodnooslobodilačke armije Kine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom pregovora između ministra odbrane Ruske Federacije, generala armije Sergeja Šojgua i ministra odbrane Kine, general-pukovnika Li Šanfua, u Moskvi je potpisan memorandum o razumevanju između Vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije i Nacionalna akademija odbrane Narodnooslobodilačke armije Kine o uspostavljanju bratskih odnosa", navodi se u saopštenju.

Takođe su napomenuli da su na kraju razgovora, članovi kineske delegacije obišli niz objekata Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

Podsetimo, kineski ministar odbrane Li Šanfu doputovao je u Rusiju u četvorodnevnu posetu, na poziv ruskog kolege Sergeja Šojgua.

Portparol Ministarstva odbrane Kine Tan Kefei izjavio je da do posete Li Šanfua Rusiji dolazi usred novog napretka u vojnoj saradnji između Pekinga i Moskve.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će "kineski ministar odbrane general-pukovnik Li Šangfu boraviti u zvaničnoj poseti Rusiji od 16. do 18. aprila 2023. godine."

"Ovo je njegovo prvo inostrano putovanje nakon što je u martu 2023. imenovan za šefa kineskog vojnog resora. Tokom posete planirani su razgovori između ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovog kineskog kolege", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

image