Rusija

Putin na sastanku sa ministrom odbrane Kine: Vojna saradnja jača poverenje naših država

U prvi mah bilo je najavljeno da će poseta kineskog ministara Rusiji trajati od 16. do 18. aprila, ali je naknadno objavljeno da će on na putu ipak ostati dan duže
Putin na sastanku sa ministrom odbrane Kine: Vojna saradnja jača poverenje naših državawww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa kineskim ministrom odbrane Lijem Šangfuom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Putin je održao radni sastanak sa članom Državnog saveta Narodne Republike Kine i ministrom odbrane Lijem Šangfuom", rekao je on.

Ruski lider izjavio je na početku sastanka da je saradnja Rusije i Kine preko vojnih resora veoma dobra.

"Između naših zemalja postoji veoma dobar razvoj odnosa u svim oblastima, u privredi, socijalnom, kulturnom i obrazovnom sektoru i preko vojnih resora", rekao je Putin.

Kako je istakao, vojna saradnja Rusije i Kine jača strateške odnose i odnose poverenja dveju zemalja.

"Mislim da je ovo još jedna važna oblast koja jača isključivo poverljivu, stratešku prirodu naših odnosa, odnosa Ruske Federacije i Narodne Republike Kine", zaključio je Putin.

Lider RF je podsetio da je Si Đinping nedavno boravio u Rusiji.

"Još jednom želim da istaknem da je poseta bila veoma produktivna. Dotakli smo se i saradnje između vojnih resora", ocenio je on.

Kina je spremna da nastavi saradnju sa Rusijom zarad prosperiteta celog sveta, izjavio je kineski ministar odbrane Li Šangfu tokom razgovora sa Putinom.

"Stojimo rame uz rame i radimo na poboljšanju blagostanja naših naroda. Saradnja sa Rusijom se razvija na svim nivoima i takvu saradnju ćemo nastaviti za bolju budućnost celog sveta", rekao je Šangfu.

U prvi mah bilo je najavljeno da će poseta kineskog ministara Rusiji trajati od 16. do 18. aprila, ali je naknadno objavljeno da će on na putu ipak ostati dan duže.

Planirani su razgovori sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, sa kojim bi trebalo da razgovara o stanju i perspektivama bilateralne saradnje u sferi odbrane, kao i o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti.

image