Svet

Peking: Razgovor Putina i Sija veoma uspešan: Moskva: Duže nego što je bilo planirano

Ovaj rastući savez između dva najveća američka strateška i vojna rivala ima potencijal da promeni globalni poredak, ocenjuje "Vašington post"
Peking: Razgovor Putina i Sija veoma uspešan: Moskva: Duže nego što je bilo planirano© Tanjug/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Samit lidera Ruske Federacije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga bio je veoma uspešan i veoma produktivan, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang u intervjuu za ruske medije. 

"Veoma uspešno, veoma produktivno. Šefovi dveju država uspeli su da sklope mnoge sporazume. Razgovarano je o važnim pitanjima naše bilateralne saradnje, miru i stabilnosti u regionu i na celoj planeti", otkrio je kineski ministar, ocenjujući ishod poslednjeg susreta Si Đinpinga i Vladimira Putina za televiziju "Rasija 1". 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije danas za istu televiziju da se neformalan ručak dvojice predsednika odužio više nego što je to bilo planirano, što, kako je dodao, samo govori "o raspoloženju dvojice lidera, poverljivom karakteru i sadržajnosti njihovog razgovora". 

Podsećamo, Vladimir Putin je juče pisao susret sa kineskim predsednikom , rekavši da ga je pozvao u svoj stan u Kremlju gde su razgovarali o globalnim dešavanjima.

"Održali smo radni ručak, onda sam pozvao predsednika Sija, kao prijatelja, da se pređemo u drugu prostoriju. Ovde imam stan, gde provodim dosta vremena u poslednje vreme. Radim ovde vrlo često i noćima, tako da smo tamo prešli. Sedeli smo kod kamina i pijuckajući čaj, polako pričali o svemu", rekao je Putin u intervjuu Pavlu Zarubinu na kanalu Rusija-24.

Napomenuo je da je bilo reči o situaciji u globalnim dešavanjima u različitim aspektima.

Glavni akcenat naveo je ruski predsednik bio je na bilateralnim odnosima zemalja.

"Naravno, tokom ova četiri sata razgovarali smo i o bilateralnim odnosima u svim aspektima, pre svega u ekonomskoj sferi, i na to je stavljen glavni akcenat", rekao je Putin.

"Vašington post" ocenio je danas ovaj rastući savez između dva najveća američka strateška i vojna rivala ima potencijal da promeni globalni poredak jednako duboko kao što su to učinile Sjedinjene Države pre pola veka. Amerika i njeni saveznici moraju da pripreme odgovor na to.

image
VV inauguration
banner