Rusija

Lavrov: Od SAD nas više ništa ne čudi, prešli su sve granice

Vašington je prešao sve diplomatske i moralne granice kako bi zadržao dominantan položaj u svetu, kaže šef ruske diplomatije
Lavrov: Od SAD nas više ništa ne čudi, prešli su sve granice© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je danas da se od Sjedinjenih Američkih Država može očekivati bilo šta, jer su prešli sve granice pristojnosti kako bi ostvarili svoje ciljeve i zadržali dominantan položaj u svetu.

"Prešli su sve diplomatske, moralne i druge granice", pojasnio je ministar za "Rosija 1", komentarišući izjavu američke strane da bi pozivanje na mir za vreme posete kineskog lidera Moskvi bilo nedopustivo.

Koordinator za strateške komunikacije pri Beloj kući Džon Kirbi rekao je ranije tokom nedelje da bi bilo kakvi pozivi na mir nakon susreta dvojice lidera, Vladimira Putina i Si Đinpinga, bili nedopustivi, jer bi to "ratifikovalo teritoriju koju je Rusija do sada osvojila i Putinu dalo još vremena da isplanira novi napad". Si Đinping se, podsetimo, početkom nedelje nalazio u dvodnevnoj poseti Moskvi i to je bila njegova prva međunarodna poseta nekoj zemlji nakon što je po treći put izabran za lidera Narodne Republike Kine.

Prema rečima Lavrova, predsednici Kine i Rusije tokom poslednjeg susreta razgovarali su i o ovoj izjavi koja je došla iz SAD-a. 

Ipak, komentarišući način na koji se Peking odupire pritiscima sa Zapada, ruski ministar je dodao da "se kineska strana drži tradicije velike civilizacije, koja je stara više od 1.000 godina".

"Kina je za sve te godine izgradila svoj stil, a on uključuje dostojanstvo, duboku analizu svega što se dešava i ne preduzimanje ishitrenih koraka. Ali, naravno, kineska strana dolazi do jako dubokih zaključaka", zaključio je Lavrov. 

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner