Rusija

Lavrov: Zapad pokušava da posvađa Rusiju i Jermeniju (VIDEO)

Ruski ministar spoljnih poslova sastao se danas sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom, koji boravi u radnoj poseti Moskvi
Lavrov: Zapad pokušava da posvađa Rusiju i Jermeniju (VIDEO)www.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su pokušaji Zapada da posvađa Rusiju i Jermeniju, osuđeni na propast.

"Vidimo neskrivene pokušaje Zapada da Rusiju posvađa sa Jermenijom, da potkopaju situaciju na Južnom Kavkazu. Nastoje da podrivaju regionalnu bezbednosnu arhitekturu", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom.

Lavrov je dodao da se Rusija zalaže za punu primenu svih trilateralnih sporazuma koje su postigli lideri Ruske Federacije, Azerbejdžana i Jermenije i da tema lačinskog koridora treba da se posmatra striktno u ovom kontekstu.

"Zalažemo se za to da se striktno i potpuno, bez ikakvih improvizacija, ispune svi trojni sporazumi koji su postignuti između predsednika Rusije, Azerbejdžana i premijera Jermenije, pre svega sporazumi koji su potpisani u novembru 2020. Problem lačinskog koridora treba posmatrati isključivo u ovom kontekstu", rekao je Lavrov, na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom.

On je dodao da trojne izjave lidera ovih zemalja nesumnjivo ostaju ključ za stabilizaciju situacije u regionu u raznim oblastima.

"Ne sumnjamo da trojne izjave lidera Jermenije, Azerbejdžana i Ruske Federacije ostaju ključ za sprovođenje svih odluka u interesu stabilizacije situacije u regionu: u ekonomskoj sferi, u vojno-političkoj i u međunarodnom pravu", istakao je. 

Zapad sponzoriše organizacije koje pripremaju obojene revolucije u Zakavkazju

Šef ruske diplomatije je naglasio da Zapad pruža finansijsku podršku nizu nevladinih organizacija na Južnom Kavkazu za pripremu obojenih revolucija.

"Zapad pruža finansijsku podršku, uključujući i materijalnu, raznim nevladinim organizacijama, koje se u ovom delu sveta, na Južnom Kavkazu, kao i u svakom drugom regionu, bave aktivnostima koje se mogu nazvati pripremama za još jednu obojenu revoluciju", istakao je on.

Prema njegovim rečima, Zapad se potpuno diskreditovao na Južnom Kavkazu, dodavši da ne vidi ni priliku ni potrebu za razvijanjem dijaloga sa njima o Južnom Kavkazu.

"Trenutno ne vidim nikakve mogućnosti i, iskreno, nema potrebe da se razvija bilo kakav dijalog sa Zapadom o Južnom Kavkazu, kao i o većini drugih pitanja na međunarodnom i regionalnom dnevnom redu", naglasio je on i dodao da Moskva veoma dobro vidi kojim ciljevima Zapad teži na Južnom Kavkazu, a to je da otrgne Rusiju iz regiona.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da je tokom razgovora sa Mirzojanom postigao dogovor o tome kako da se situacija oko Nagorno-Karabaha vrati u normalu.

"Danas sam razgovarao sa mojim kolegom Araratom Mirzojanom o tome kako da vratimo situaciju u normalan radni kolosek. Čini mi se da smo danas postigli određeno razumevanje", naveo je on.

On je naglasio da je jedan od prioritetnih zadataka rešavanje situacije oko puta Lačin i oko Karabaha uopšte, kao i da će ruska strana biti spremna da pruži svu moguću pomoć u deblokadi transportnih komunikacija, razgraničenje jermensko-azerbejdžanske granice i usaglašavanje parametara mirovnog ugovora".

Rad na drugom sastanku formata "tri plus tri" o Zakavkazju

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije radi na sazivanju drugog sastanka u formatu "tri plus tri", u okviru kojeg vrata za Tbilisi ostaju otvorena, izjavio je šef ruske diplomatije.

"Gruzinska strana još razmišlja o pristupanju ovom formatu, ali je prvi sastanak održan, vrata za Tbilisi ostaju otvorena. Sada radimo na sazivanju drugog sastanka u formatu 'tri plus tri'. Zapad već aktivno radi na potkopavanju ove strukture, koja je tek počela da se oblikuje", dodao je.

Lavrov je ukazao na "intenzivan politički dijalog" između lidera dveju zemalja, uključujući u okviru mirovnih aktivnosti koje se sprovode kroz Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), Organizaciju Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i Zajednicu nezavisnih država (ZND).

"U maju ove godine u Moskvi će biti održan sastanak Vrhovnog evroazijskog ekonomskog saveta. Naši resori će doprineti njegovoj pripremi zajedno sa ministarstvima ekonomskog bloka. U ovom trenutku mi smo vodeći trgovački partner, vodeći investitor u jermenskoj ekonomiji", dodao je.

Šef ruske diplomatije naglasio je da je prošla godina za Rusiju bila rekordna, trgovina se skoro udvostručila i dostigla skoro pet milijardi dolara.

"I dalje računamo u dolarima, ali ovo je privremeno. Sve ovo je pomoglo vašoj zemlji da obezbedi rekordan rast bruto domaćeg proizvoda od više od 3,5 odsto, povećanje poslovne aktivnosti. Naše kompanije su lideri u doprinosima budžetu Republike Jermenije za otvaranje radnih mesta", naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Moskva je zainteresovana kako za jačanje zajedničkog obrazovnog prostora sa Jerevanom, tako i za rad na promovisanju humanitarnih veza i komunikacije između regiona. On je takođe napomenuo da će jedna od važnih tema današnjih razgovora sa jermenskim kolegom biti pitanja saradnje u ZND, Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EAEU) i Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i drugim organizacijama.

Lavrov se sastao danas u sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom, koji boravi u radnoj poseti Moskvi. Kako se očekuje, među glavnim temama biće priprema mirovnog sporazuma između Jerevana i Bakua, kao i organizovanje trilateralnog sastanka ministara spoljnih poslova u Moskvi u tu svrhu.

image