Rusija

Pašinjan: Rusija da pokrene raspravu o Karabahu u Savetu bezbednosti UN

Jermenija i Nagorno-Karabah očekuju od ruske strane da proceni situaciju, predstavi plan i mapu puta za obnavljanje saobraćaja, poručio je jermenski premijer
Pašinjan: Rusija da pokrene raspravu o Karabahu u Savetu bezbednosti UNwww.globallookpress.com © Federation Council of Russia

Jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je Rusiju da u Savetu bezbednosti UN pokrene raspravu o situaciji u Nagorno-Karabahu i blokade koridora Lačin koji povezuje region sa Jermenijom, prenose "RIA Novosti".

"O situaciji bi trebalo da se izjasni ruski mirovni kontingent u Karabahu i Ruska Federacija, koji su preuzeli konkretne bezbednosne obaveze prema narodu Nagorno-Karabaha", rekao je Pašinjan danas tokom sastanka vlade.

Prema njegovim rečima, blokada koridora Lačin predstavlja kršenje šeste tačke trostrane izjave lidera Jermenije, Rusije i Azerbejdžana od 9. novembra 2020. godine.

Pašinjan je dodao da Jermenija i Nagorno-Karabah očekuju od ruske strane da proceni situaciju, predstavi plan i mapu puta za obnavljanje saobraćaja.

"Ruska Federacija je stalna članica Saveta bezbednosti UN, i ako Rusija iz objektivnih i subjektivnih razloga ne može da obezbedi bezbednost i stabilnost Nagorno-Karabaha, onda ona treba da inicira u Savetu bezbednosti UN razmatranje slanja dodatnog multinacionalnog mirovnog kontingenta u Karabah", naglasio je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, Jermenija je pristalica prisustva ruskog mirovnog kontingenta u Karabahu, ali je za Jerevan "neprihvatljiva praksa u kojoj su mirovnjaci nemi svedoci raseljavanja Jermena iz Karabaha".

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da je 12. decembra azerbejdžanska strana blokirala put Stepanakert-Goris, jedini autoput koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom. Komanda ruskog mirovnog kontingenta pregovara sa predstavnicima Azerbejdžana da nastavi nesmetano kretanje civilnog transporta u ovom pravcu.

Američki Stejt department je, takođe, pozvao azerbejdžansku stranu da deblokira koridor Lačin, dok je Baku trenutne događaje nazvao protestnom akcijom građanskih aktivista i ekologa protiv "nelegalnih aktivnosti jermenske strane".

 

image
VV inauguration
banner