Svet

Pašinjan: Želimo mir, ali ne po svaku cenu

Jerevan neće dozvoliti da uspostavljanje mira u regionu dovede do uništenja njenih teritorija, poručio premijer
Pašinjan: Želimo mir, ali ne po svaku cenuwww.globallookpress.com © Federation Council of Russia

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan istakao je danas da njegova zemlja želi da dođe do mirnog sporazuma sa Azerbejdžanom, ali da neće dozvoliti da mirovni dogovor bude iskorišćen za mirno uništenje Jermena u Nagorno-Karabahu.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da što pre odredimo granicu između Jermenije i Azerbejdžana, odblokiramo sve regionalne transportne i ekonomske veze i što pre potpišemo mirovni sporazum sa Azerbejdžanom, jer smo zaista iskreno posvećeni miru. Ali ako neko misli da naša mirovna agenda znači "mirno uništenje" Republike Jermenije ili Jermena u Nagorno-Karabahu, grdno se vara. Mirovna agenda za nas znači miran razvoj i koegzistencija Republike Jermenije i regiona. Mi ćemo postići svoj cilj”, rekao je Pašinjan tokom sednice vlade.

Premijer Jermenije je dodao da aktivnosti Azerbejdžana destabilizuju situaciju u regionu, što nije u interesu ni Rusije, ni SAD, Francuske, Irana ili Evropske unije. Međunarodna i regionalna bezbednost ugrožena je aktuelnim izazovima, rekao je on.

Tvrdnje da Jermenija navodno krši primirje su neistinite, a kako kaže Pašinjan,"iskustvo pokazuje da širenje ovakvih lažnih vesti prethodi novoj agresiji".

Baku takođe nastavlja da ometa napore Jerevana i Ankare u cilju normalizacije odnosa dve zemlje, što bi moglo doprineti smanjenju tenzija u regionu.

Osim toga, kako navodi Pašinjan, protivničke snage nisu zainteresovane ni za to da se ispoštuje dogovor od 2020. godine, koji pretpostavlja fer razmenu državljana dve zemlje. Umesto toga, Azerbejdžan i dalje "drži na svojoj teritoriji mnoge građane Republike Jermenije i pokušava da iskoristi ovo humanitarno pitanje" kao predmet razmene tokom pregovora.

Krajem oktobra ove godine, Moskva, Jerevan i Baku održali su mirovne pregovore u Sočiju o sukobu u Nagorno- Karabahu. Lideri protivničkih strana obećali su da će se ubuduće zalagati za mirno rešavanje problema.

Početkom istog meseca Azerbejdžan i Jermenija razgovarale su u Pragu uz posredništvo francuskog predsednika Emanuela Makrona. To je ujedno bio i prvi put da su održani razgovori između jermenskog predsednika i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana.

Dogovoreno je da će se krajem oktobra na granici Azerbejdžana i Jermenije postaviti posmatrači Evropske unije, koji će tu ostati dva meseca.

Iako je zvanična Moskva protiv  mešanja Zapada u dešavanja u regionu, Kremlj će podržati sve inicijative, koje mogu dovesti do većih rezultata, rekla je ranije portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.  

Rusija je naglasila da će podržati svaki dogovor, kojim bi se zaštitilo jermensko stanovništvo, dok Jerevan ističe da mu odgovara moskovski predlog o rešavanju situacije.

image
VV inauguration
banner