Svet

Lice "baršunaste revolucije": Ko je Nikol Pašinjan?

Jermenski premijer, čovek sa sposobnošću prilagođavanja, tvrdi da ga samo narod može smeniti jer ga je i doveo na vlast
Lice "baršunaste revolucije": Ko je Nikol Pašinjan?Getty © Sean Gallup / Staff

Jermenija je 2018. godine dobila novog premijera, predsednika najmanje političke stranke u zemlji, koji je praktično preko noći, došao na vlast nakon pobede "baršunaste revolucije". Šta se zna o Nikolu Pašinjanu, koji je predvodio proteste protiv bivšeg predsednika zemlje Serža Sargsjana?

U decembru 2018. politička partija "Moj korak" na čelu sa Pašinjanom, osvojila je većinu u parlamentu na vanrednim parlamentarnim izborima. Bivše vlasti na čelu sa uticajnim dugogodišnjim liderom Sargsjanom su smenjene. 

Političar, novinar, opozicioni lider, Pašinjan tvrdi da ga samo narod može smeniti, jer ga je i doveo na vlast. On zna da narodnom voljom upravljaju geopolitički centri moći i da njegova politička sudbina zavisi od njihovih interesa. Zato svojom retorikom kupuje vreme.

Porede ga i sa Fidelom Kastrom i Če Gevarom, dok se on smatra bližim južnoafričkom lideru Nelsonu Mandeli. "Za naš politički pokret najvažnije je da promenimo atmosferu u zemlji", govorio je on.

Kada se posle višenedeljnih protesta izborio za ostavku Sargsjana, usledila je nova transformacija. Buntovnik se pretvorio u čoveka koji svoje pristalice poziva da poštuju javni red i deblokiraju ulice. Iako je rekao da neće biti revanšizma, odmah je pohapsio čelnike bezbednosnih službi, pa i samog bivšeg predsednika Roberta Kočorjana. 

Vođa s minimalnom podrškom 

Opozicioni blok "Jelk", koji je predvodio Pašinjan, nije bio naročito popularan među biračima. Na parlamentarnim izborima 2017. godine za njega je glasalo samo 7,7 odsto glasača. Na ovu okolnost podsetio je i bivši predsednik Serž Sargsjan, rekavši da "politička partija koja je na izborima dobila manje od osam odsto glasova ne može da govori u ime naroda".

Međutim, nekoliko dana kasnije, Sargsjan je u svojoj ostavci priznao da je opozicioni lider bio u pravu što se protivio njegovom imenovanju za šefa vlade.

"Nikol Pašinjan je bio u pravu. Pogrešio sam. Sadašnja situacija ima nekoliko rešenja, ali neću ići ni na jedno. To nije moje. Napuštam dužnost rukovodioca države, premijera zemlje", rekao je Sargsjan.

Pašinjan je bio poslanik u parlamentu od 2012. godine, a jermenskim biračima je poznat po svojim smelim, upečatljivim govorima. Kao vođa jedne od najmanjih parlamentarnih frakcija, aktivno je kritikovao predsednika Sargsjana, ministre, oligarhe, kao i Rusiju zbog isporuke oružja Azerbejdžanu.

Za Pašinjana nije bilo političkih autoriteta, a poslanike većine – vladajuće Republikanske partije, koji su povicima ili pretnjama pokušavali da ometaju njegove govore, više je puta prekorevao.

Jedan je od retkih političara u zemlji koji se zalaže za evropske integracije. U izbornoj poruci bloka "Jelk", govorilo se o evropskim integracijama, pa čak i o mogućnosti postepenog izlaska Jermenije iz Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU). Zagovornik je ravnopravnog partnerstva kako sa Rusijom i drugim zemljama postsovjetskog prostora, tako i sa Sjedinjenim Američkim Državama, zemljama EU i Iranom.

"Jermenija je članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koja deluje pod okriljem Rusije i ne teži da se pridruži NATO-u. Ali saradnja sa NATO-om će se nastaviti, uključujući i mirovne misije u Avganistanu i na Kosovu", izjavio je jermenski premijer.

Prema njegovim rečima, saradnja sa Iranom je važna za Jermeniju, a Jerevan se ipak nada razumevanju SAD.

Balans, ili politika sedenja na dve stolice?

Pašinjan je nakon "baršunaste revolucije" svesno pokvario odnose sa Rusijom i Iranom, i sproveo opsežnu čistku u vojsci i službama. 

U svoju vladu uključio je značajne ličnosti iz stranih nevladinih organizacija poznatih po antiruskoj agendi. Premijer je otvorio politički motivisane krivične istrage protiv ruskih kompanija u Jermeniji (slučaj Železnice Južnog Kavkaza), sprečio poslovne transakcije ruskih kompanija "Jukom" i "Tašir". Pokrenuo je i politički progon šefa ODKB-a generala Jurija Hatčaturova, što je zapadnim medijima dalo podstrek za propagandnu kampanju protiv Rusije.

Predstavnik njegove stranke glasao je protiv povratka Rusije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, što je bila velika greška koju je njegova stranka kasnije pokušavala da opravda tvrdnjama da su jermenski delegati "slučajno pritisnuli pogrešno dugme prilikom glasanja".

Dok je ranije govorio da je Jermenija sa Rusijom "u odnosima onog koji govori i onog koji sluša" i da njegova zemlja "nije dobrovoljno, već iz moranja" ušla u Evroazijski ekonomski savez (EAES), sada kaže da ne vidi problem u tome da se u Jermeniji nalazi ruska baza, da Jermenija neće izaći iz EAES-a i da je prioritet bezbednost zemlje.

"Pitanje o izlasku iz EAES-a se ne postavlja, ali to ne znači da tamo nema problema", rekao je Pašinjan u Parlamentu, da bi nekoliko sati kasnije saopštio da je razgovarao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Kako je naveo, sa Mičelom je razmotrio pitanja vezana za mirno i pravno rešavanje unutarpolitičke situacije u Jermeniji. 

Građani Jermenije su izabrali put napuštanja Karabaha i usredsređivanja na unutrašnji ekonomski razvoj. Vreme će pokazati koliko je Pašinjan pouzdan partner i u kom pravcu će ići Jermenija.

image