Rusija

Duma Rusije: Zabraniti delovanje Međunarodnog krivičnog suda u Hagu u Rusiji

Rusija i prijateljske zemlje treba zajednički da odbiju saradnju sa sudom u Hagu, poručuje predsednik Dume
Duma Rusije: Zabraniti delovanje Međunarodnog krivičnog suda u Hagu u Rusijiwww.globallookpress.com © Vlad Karkov

Predsednik Dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin poručio je danas da smatra da je izuzetno važno i stoga neophodno da se delovanje Međunarodnog krivičnog suda u Hagu kompletno zabrani na teritoriji Rusije. 

"Moramo da napravimo izmene u zakonu i zabranimo bilo kakvo delovanje Međunarodnog krivičnog suda na teritoriji naše zemlje, a takođe da obezbedimo da oni koji budu sarađivali ili podržavali ovaj sud snose posledice", napisao je predsednik Dume na Telegramu.

Predsednik države Vladimir Putin mora da ima ovlašćenje i pravo da zaštiti građane Rusije "na bilo koji način" ukoliko različite svetske institucije donesu odluke koje su u suprotnosti sa Ustavom zemlje, rekao je on.

"Bitno je i da se organizujemo sa prijateljskim zemljama i sa njima postignemo bilateralne sporazume, kojima ćemo zajednički da odbijemo saradnju sa sudom u Hagu", dodaje Volodin.

Predsednik ruske Dume je takođe podsetio i da Sjedinjene Američke Države još od 2002. godine imaju zakon o zaštiti svojih vojnika, kojim se zabranjuje da bilo koji vojnik, političar ili američki državljanin bude uhapšen i krivično gonjen od strane Međunarodnog suda u Hagu. 

U slučaju da do toga ipak dođe, Vašington je sebi dao za pravo da započne vojnu intervenciju.

Podsetimo, sud je ovog meseca izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika.

Moskva je kao odgovor pokrenula krivični postupak protiv njega i upozorila da bi hapšenje Putina značilo objavu rata.

image
VV inauguration
banner