Svet

Predsedništvo Skupštine potpisnica Rimskog statuta: Potvrđujemo privrženost svojim principima

Predsedništvo Skupština zemalja potpisnica je istaklo da je Međunarodni krivični sud u Hagu "nezavisna i objektivna sudska institucija"
Predsedništvo Skupštine potpisnica Rimskog statuta: Potvrđujemo privrženost svojim principimawww.globallookpress.com © Vincent Isore

Predsedništvo Skupštine zemalja potpisnica Rimskog statuta izrazilo je žaljenje zbog pretnji i pokušaja ometanja rada Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, zbog njegove prošlonedeljne odluke da izda nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, navodi se u zvaničnom saopštenju.

"Predsednik skupštine ističe da Sud, njegovi izabrani zvaničnici i ostalo osoblje imaju potpunu podršku Skupštine u koju ulaze države koje su potpisale Rimski statut. Još jednom potvrđujemo svoje potpuno poverenje Sudu kao jednoj nezavisnoj i objektivnoj sudskoj instituciji i potvrđujemo svoju privrženost ideji zaštite principa i vrednosti, utvrđenih Rimskim statutom, i očuvanju njegove celovitosti, uprkos različitim izazovima", navelo je tročlano Predsedništvo koje čine Silvija Fernandez de Gurmendi iz Argentine, Katerina Sekensova iz Češke i Robert Kit Rae iz Kanade.

Organizacija je, podsetimo, 17. marta izdala nalog za hapšenje ruskog predsednika, iako Rusija nije potpisnica Rimskog statuta.

Ruski zvaničnici su ovo više puta istakli, objasnivši da to znači da Rusija nema nikakve obaveze prema ovom sudu, kao i da Međunarodni krivični sud u Hagu ne može da donosi odluke koje se tiču Ruske Federacije.

Moskva je odgovorila, pokrenuvši krivični postupak protiv tužioca suda i njegovih nekoliko sudija.

image