Rusija

Medvedev: Hapšenje Putina značilo bi objavu rata

Zamenik predsednika SB RF istakao je da "postoje posledice" za odluku MKS da izda nalog za hapšenje predsednika Vladimira Putina
Medvedev: Hapšenje Putina značilo bi objavu ratawww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Odluke Međunarodnog krivičnog suda (MKS), poput one o izdavanju naloga za "hapšenje" predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, stvaraju kolosalan negativan potencijal, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev. 

Kako je rekao, ukoliko bi nemačke vlasti odlučile da sprovedu odluku o hapšenju predsednika Rusije Vladimira Putina to bi bilo ravno objavi rata.

"Posledice postoje, a one se sastoje u tome da takve odluke stvaraju ogroman negativan potencijal", rekao je Medvedev u intervjuu vodećim ruskim medijima, uključujući "RIA Novosti".

"Amerikanci su neprijatelji Rusije, ali su dosledniji od Evropljana"

Medvedev je ocenio da se SAD mogu smatrati neprijateljima Rusije, ali da je njihova pozicija doslednija od EU.

"Ma koliko to izgledalo čudno, ali Amerikanci su, po mom mišljenju, mnogo dosledniji od Evropljana. Oni su naši konkurenti, a sada, iskreno, i neprijatelji", ocenio je on.

Zamenik predsednika SB RF istakao je da Vašington pokušava da nanese što je više moguće štete Rusiji, ali i da pritiska Evropu toliko da "oni ne mogu da mrdnu."

Prema njegovoj oceni, EU se pretvorila u "donore" Vašingtona koja "puni američke džepove iz gluposti i kukavičluka."

Medvedev: SAD se najviše okoristile od sabotaže Severnog toka

Medvedev je ocenio da Vašington ima najviše koristi od sabotaže Severnog toka.

"Razumemo čiji su to interesi. Koliko god to antiamerički izgledalo, na kraju krajeva, glavni dobitnik su Sjedinjene Američke Države", rekao je on.

Zamenik predsednika SB RF je istakao da Vašington ne želi da Rusiju "vidi u Evropi."

"Evo šta imamo da im kažemo: Čujte momci, takmičite se. Ako nemate gasovod koji vodi ka Evropi - postavite ga. Onda ćete imati gasovod koji se koliko-toliko može meriti sa našim", istakao je Medvedev.

Odnosi sa Zapadom će se obnoviti kad-tad

Medvedev je istom prilikom izjavio da će se pre ili kasnije situacija stabilizovati i da će komunikacija sa zapadnim liderima biti obnovljena, ali je dodao da se iskreno nada da će "do tada značajan deo ovih likova otići u penziju, a neki u bolji svet."

"Što se mene tiče, nikada ne bih video njihova lica [zapadnih lidera]. Govorim apsolutno iskreno. Oni su mi neprijatni", priznao je on.

Zamenik predsednika SB RF je ocenio da je u određenim situacijama besmisleno pregovarati.

"Naše dobre inicijative i želje čuju se samo kada ih prati pristojan arsenal naoružanja", ukazao je Medvedev i istakao da je "Rusija tokom čitavog postsovjetskog perioda pokušavala da dopre do NATO-a i EU, ali su protivnici prvo prestali da slušaju, a zatim su i poništili sve dogovore."

Medvedev: Ruski T-90 tenkovi najbolji na svetu

Ruski tenkovi T-90M su sada najbolji na svetu, po svojim taktičkim i tehničkim podacima nadmašuju Zapadni "leopard", "čelendžer" i "abrams", izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

"Sasvim je očigledno da je, na primer, isti tenk T-90M, Proriv, naš najnoviji tenk. Ali, po mom mišljenju, ovo je sada najbolji tenk na svetu. Sigurno je bolji od 'leoparda', 'čelendžera' i 'abramsa', kako po svojim taktičkim i tehničkim pojedinostima, tako i u smislu karakteristika poput mase", ocenio je on. 

Prema njegovim rečima, ruski tenk T-90M je "manevrabilan, brz i zaista radi veoma dobro."

Zamenik predsednika SB RF je istakao da će Rusija samo ove godine proizvesti 1.500 tenkova.

image