Rusija

Kineski ministar odbrane posetiće Rusiju od 16. do 18. aprila

Komentarišući predstojeću posetu, portparol kineskog Ministarstva odbrane rekao je novinarima da saradnja oružanih snaga Rusije i Kine doprinosi aktuelnim rusko-kineskim odnosima: sveobuhvatnom i strateškom partnerstvu
Kineski ministar odbrane posetiće Rusiju od 16. do 18. aprilawww.globallookpress.com © Vlad Karkov

Kineski ministar odbrane Li Šangfu trebalo bi da u nedelju doputuje u Rusiju u četvorodnevnu posetu, na poziv svog ruskog kolege Sergeja Šojgua, prenosi "Sputnjik internešenel".

Portparol Ministarstva odbrane Kine Tan Kefei izjavio je da poseta Li Šangfua Rusiji dolazi usred novog napretka u vojnoj saradnji između Pekinga i Moskve.

Ministarstvo odbrane Rusije je u petak saopštilo da će "kineski ministar odbrane general-pukovnik Li Šangfu boraviti u zvaničnoj poseti Rusiji od 16. do 18. aprila 2023. godine."

"Ovo je njegovo prvo inostrano putovanje nakon što je u martu 2023. imenovan za šefa kineskog vojnog resora. Tokom posete planirani su razgovori između ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovog kineskog kolege", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Na sastanku će se razgovarati o stanju i izgledima bilateralne saradnje u oblasti odbrane, kao i o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti, dodaje se u saopštenju.

Komentarišući predstojeću posetu, Tan je rekao novinarima da saradnja oružanih snaga Rusije i Kine doprinosi aktuelnim rusko-kineskim odnosima: sveobuhvatnom i strateškom partnerstvu.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei je, takođe, istakao da su oružane snage dveju zemalja u poslednjih nekoliko godina napravile novi napredak u "strateškim komunikacijama, zajedničkim vežbama i praktičnoj saradnji."

Kineskom ministru odbrane ranije su izrečene sankcije SAD zbog promovisanja vojne saradnje Kine sa Rusijom.

Njegovi razgovori sa Šojguom uslediće nakon prošlomesečne posete predsednika Kine Si Đinpinga Rusiji, kada je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarao o nizu hitnih pitanja, uključujući i sukob u Ukrajini i sankcije zapadnih zemalja Rusiji.

SAD i njihovi saveznici uveli su pakete antiruskih sankcija ubrzo nakon što je Moskva započela svoju Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Prema Putinovim rečima, ove sankcije su na kraju imale negativan efekat po one koji su ih uveli.

image