Rusija

Kineski ministar odbrane: Putin je izvanredan lider

U toku je prva poseta kineskog ministra odbrane Rusiji od početka Specijalne vojne operacije i njegova prva poseta inostranstvu od kada je stupio na funkciju
Kineski ministar odbrane: Putin je izvanredan lider© TANJUG/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kineski ministar odbrane Li Šangfu istakao je, tokom posete Moskvi, srdačne odnose dveju zemalja i čestitao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog "promovisanja mira u svetu", nazvavši ga "izvanrednim liderom".

Njegovi komentari istakli su kontrast između različitih pristupa prema lideru Kremlja, navodi "Blumberg". Za razliku od Pekinga, SAD i njihovi saveznici optužuju Putina za navodne ratne zločine, a uveli su i više paketa sankcija kako bi oslabili Rusiju tokom sukoba u Ukrajini. 

Lijeva poseta Rusiji je prva poseta kineskog ministra odbrane od početka ruske Specijalne vojne operacije, a Peking je u proteklih godinu dana najveća podrška Moskvi, ocenjuje portal.

Osim toga, to je njegova prva poseta inostranstvu od kada je preuzeo dužnost ministra odbrane.

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je sa Putinom nekoliko puta telefonom tokom prošle godine, a posetio je Moskvu u martu i poručio da "Kina veoma ceni odnos sa Rusijom".

Kina je u februaru predstavila i mirovni plan u 12 tačaka, koji nije naišao da dobrodošlicu SAD i ostalih saveznika Kijeva.

Si nije razgovarao sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim od početka sukoba, iako se spekulisalo da bi poziv mogao da usledi.

Putin je na sastanku sa Lijem istakao značaj razmene obaveštajnih podataka i zajedničke manevre na Dalekom istoku i u Evropi, preneo je "Interfaks".

Kineski ministar odbrane je naveo da je Kina spremna za dalje jačanje strateških komunikacija dve vojske, preneo je kineski javni servis. 

image