Rusija

Nariškin: Sve jači geopolitički apetit Poljske prema Ukrajini

Direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije upozorio da težnje poljskog rukovodstva mogu izazvati i revanšističke pretenzije Berlina
Nariškin: Sve jači geopolitički apetit Poljske prema Ukrajiniwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Pitanje državnih granica postaje sve aktuelnija tema za Poljsku, poručio je danas direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin.

On je istakao da, osim već dobro poznatih težnji Varšave da zauzme delove Ukrajine, u Poljskoj sve više jača i antinemačko raspoloženje, što izaziva zabrinutost usled, kako je ocenio, mogućih revanšističkih pretenzija Berlina. 

"Prema podacima koje stižu u rusku Spoljnu obaveštajnu službu, tema geopolitičke preraspodele i revizija granica Poljske postaje sve aktuelnija usled ukrajinske krize", rekao je Nariškin.

Nešto ranije ovog meseca, on je kazao da će uslov za poljsko preuzimanje zapadnih delova Ukrajine biti poraz Kijeva u sukobu sa Moskvom. Upravo zbog toga, kako je objasnio, Varšava je protiv mirovnih pregovora Kijeva i Moskve.

O istoj temi danas je govorio i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, koji je upozorio da osim pretenzija koje se tiču ukrajinskih teritorija, nije isključeno da bi Varšava sa sličnim pretenzijama mogla da istupi i kada je reč o Nemačkoj. 

Potencijalni napad na Belorusiju nije isključio ni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Tokom svog poslednjeg godišnjeg obraćanja naciji, on je napomenuo da se Poljska sprema za napad na njegovu zemlju. Nešto kasnije, ponovio je ovu tvrdnju i dodao da će se Minsk boriti svim sredstvima da zaštiti svoj suverenitet, upozorivši da je treći svetski rat na horizontu.

image