Rusija

Sastali se Lavrov i Gutereš: O čemu su pričali?

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ni pre ni nakon ovog susreta nije želeo da komentariše da li je tema njihovog razgovora bio Sporazum o žitu, ali je pres služba UN navela da je Gutereš diplomati predao pismo za Putina
Sastali se Lavrov i Gutereš: O čemu su pričali?© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, ali, ni pre ni nakon ovog susreta nije želeo da komentariše da li je tema njihovog razgovora koji je trajao oko sat i po, bio Sporazum o žitu.

Iako je kancelarija generalnog sekretara UN saopštila da će se pričati o mogućem produženju tog posla nakon 18.maja, Lavrov je ostao "nem".

Pre razgovora sa Guterešom je, na pitanje novinarke pohvalio njenu haljinu, a nakon susreta je, na slično pitanje, na engleskom odgovorio samo: "Ne vičite".

"RIA Novosti" prenose da Gutereš Lavrovu uručio pismo za Vladimira Putina po pitanju produženja Žitnog sporazuma.

"On je ministru spoljnih poslova predao pismo za predsednika Vladimiru Putina u kome se ukazuje na predloženi put koji ima za cilj unapređenje, proširenje i proširenje crnomorske inicijative za žito", navodi se u sopštenju pres-službe UN.

Da Sergej Lavrov razgovara sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Njujorku napisala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu, postavljajući fotografiju sastanka.

I ona je ranije rekla novinarima da će Lavrov Guterešu govoriti o potrebi da obe strane podjednako ispunjavaju ugovor o žitu.

Ugovor o žitu, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske , Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu . 

Za koordinaciju kretanja brodova zadužen je Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu . 

Od 18. marta 2023. Rusija je produžila ugovor za 60 dana – do 18. maja.

Ukrajina insistira da se ugovor produži za 120 dana.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo da o daljem produženju "Crnomorske inicijative" posle 18. maja ne treba ni govoriti bez napretka u rešavanju"sistemskih" problema, odnosno bez povezivanja "Rozelhoz banke" na SVIFT, obnavljanja isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i servisa, ukidanja ograničenja osiguranja i reosiguranja, kao i ukidanja zabrane pristupa lukama.

Ruski uslovi su još i da se obnovi rad amonijačnog cevovoda "Toljati-Odesa" i da se deblokiraju strana sredstava i računi ruskih kompanija povezanih sa proizvodnjom i transportom hrane i đubriva.

image