Rusija

Lavrov na Kubi: Bilo bi poštenije da EU besplatno pošalje ukrajinsko žito u siromašne zemlje

Rusija ne razume kako tačno UN pokušavaju da olakšaju sprovođenje ruskog dela sporazuma o žitu, naglasio je ruski diplomata
Lavrov na Kubi: Bilo bi poštenije da EU besplatno pošalje ukrajinsko žito u siromašne zemlje© RT

Poštenije bi bilo da u trenutnoj situaciji, kada tržište Evropske unije obiluje ukrajinskim žitom i hranom, umesto da plaća kompenzaciju poljoprivrednicima EU, zapravo otkupi žito po povoljnim cenama i besplatno isporuči siromašnim zemljama, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Čuo sam da Evropska komisija predlaže kompenzaciju gubitaka, izdvaja, ako se ne varam, 100 miliona evra. Bilo bi poštenije da kupi ukrajinsko žito po povoljnim cenama i besplatno ga pošalje najsiromašnijim zemljama kojima je potrebna hrana", rekao je Lavrov na konferenciji u Havani.

Rusija ne razume kako tačno UN pokušavaju da olakšaju sprovođenje ruskog dela sporazuma o žitu, dodao je on.

"Na sva naša podsećanja, molbe, odgovaraju nam da se članice UN trude da daju sve od sebe i da će se truditi i dalje. Ali ovih dana prolazi devet meseci od kako ova inicijativa funkcioniše i od kako se svi trude. Situacija nije najjasnija", rekao je Lavrov tokom konferencije za novinare posle posete Kubi.

Moskva pronalazi načine da snabdeva svetska tržišta hranom i đubrivima, ali to se radi ne zahvaljujući, već uprkos inicijativama UN, naglasio je on.

Rusija aktivno pronalazi mogućnosti i rešenja kako bi se njeni proizvodi usmerili na svetska tržišta, istakao je on.

Do sada praktično ništa nije urađeno kako bi se ispunio ruski deo sporazuma o žitu, koji je sastavni deo inicijative generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, a to je, podsetio je Lavrov, uklanjanje bilo kakvih prepreka za izvoz ruskog đubriva i žitarica.

Amerika objavila krstaški rat Rusiji

Rusija i SAD trenutno nemaju praktično nikakve odnose, osim kontakata po potrebi, kazao je ruski diplomata i zaključio da su Amerikanci objavili krstaški rat Ruskoj Federaciji.

"Ako pitate za rusko-američke odnose, mi trenutno nemamo nikakve posebne odnose. Razgovaramo jedino iz nužde o problemima koji nastaju u radu naših ambasada. Između ostalog, i zbog toga što se Amerikanci trude da zloupotrebe svoj položaj kao zemlje domaćina UN", rekao je Lavrov na brifingu posle posete Kubi.

"Svi znaju, svi razumeju da su Amerikanci proglasili krstaški rat protiv Ruske Federacije, protiv njenih legitimnih interesa, protiv ruske kulture i tradicije. Kao sredstvo za borbu su izabrali kijevski nacistički režim, kome isporučuju sve više i više novih sistema naoružanja", dodao je on.

image