Svet

Ni Bugarska ne želi žito iz Ukrajine: Obustavljen uvoz hrane

Odluka je doneta zbog činjenice da su tokom prošle godine u zemlji ostale značajne količine hrane, što je poremetilo lanac snabdevanja, rekao je premijer u tehničkom mandatu Gilib Donev
Ni Bugarska ne želi žito iz Ukrajine: Obustavljen uvoz hraneGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Pored Mađarske, Slovačke i Poljske, sada je i Bugarska odlučila da zabrani uvoz žitarica i druge hrane iz susedne Ukrajine, sa izuzetkom tranzitnih proizvoda, javlja radio "Bugarska", pozivajući se na izjavu premijera u tehničkom mandatu.

"Premijer u tehničkom mandatu Gilib Donev saopštio je na početku sednice vlade da je Bugarska uvela privremenu zabranu uvoza hrane iz Ukrajine, sa izuzetkom tranzitne robe", navodi se.

Prema njegovim rečima, odluka je doneta zbog činjenice da su tokom prošle godine u zemlji ostale značajne količine hrane, što je poremetilo lanac snabdevanja. 

"Ova situacija bi mogla da ima izuzetno ozbiljne posledice na bugarski biznis", kazao je Donev.

Premijer je izrazio nadu da će Brisel razumeti stav niza zemalja koje su donele sličnu odluku, rekavši da Bugarska ostaje solidarna sa Ukrajinom, ali da "bankrot bugarskih farmera neće doprineti podršci Kijeva".

Podsetimo, Poljska i Mađarska su, usred protesta lokalnih farmera, krajem prošle nedelje saopštile da obustavljaju uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji ulaze na evropsko tržište bez carina. Ubrzo nakon njih i Slovačka je najavila obustavu uvoza žitarica i drugih pojedinačnih proizvoda iz Ukrajine.

Šef stranke "Smer", bivši premijer Slovačke Robert Fico pozvao je vlasti te zemlje da zabrane uvoz žitarica iz Ukrajine.

"To treba odmah da se uradi, jer slovački farmeri već duže vreme vape za pomoć", poručio je Fico.

Kako se navodi, slovačko ministarstvo poljoprivrede ne preporučuje uvoz ukrajinskog žita nakon što je u jednoj od serija nađe pesticid, koji može negativno uticati na zdravlje ljudi.

image