Rusija

Rusija: Zapad Ukrajini dodelio ulogu radioaktivne grobnice, London neće pobeći od odgovornosti

Nećete izaći suvi iz vode, poručuje Rusija
Rusija: Zapad Ukrajini dodelio ulogu radioaktivne grobnice, London neće pobeći od odgovornostiwww.globallookpress.com © MFA Russia

Ambasada Ruske Federacije u Londonu oštro je osudila odluku Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom i upozorila Veliku Britaniju da neće moći da pobegne od odgovornosti ukoliko bude došlo do primene ove municije i eventualnih posledica.

"Pozivamo vlasti Velike Britanije da se ne teše iluzijama da će izaći suvi iz vode pošto su, navodno, prebacili loptu na Oružane snage Ukrajine. London neće uspeti da prebaci odgovornost za zločine koje čine na svoje štićenike u Kijevu", navode iz ambasade.

Izjava zamenika ministra odbrane Velike Britanije Džejmsa Hipija o tome da London neće pratiti gde se i kako koristi ova municija je cinična, dodaje ambasada. 

Ruska strana dalje navodi da je poslednja odluka Londona pokazala da je Zapad Ukrajini dodelio ulogu "radioaktivne grobnice" i da Anglosaksonci žele potpunu eskalaciju konflikta u Ukrajini.

"Šokantno je da u Ministarstvu odbrane (Velike Britanije) kao da ne shvataju koliko licemerno zvuče njihova uverenja da London namerava da u budućnosti stvori osnovu za uspešnu obnovu Ukrajine nakon završetka konflikta, uzimajući u obzir ono što se dešava. Sada je već krajnje jasno da je Zapad ovoj zemlji dodelio ulogu ne samo antiruskog vojnog poligona, već i radioaktivne 'grobnice'", upozorava Rusija.

Tema isporuke oružja Velike Britanije Ukrajini u poslednje vreme je postala vrlo aktuelna, nakon što je London prethodno saopštio da namerava da Kijevu isporuči opasnu municiju sa osiromašenim uranijumom. 

Ipak, početkom meseca, portal "Diklasifajd Ju-Kej" je skrenuo pažnju da postoji verovatnoća da će deo nove vojne pomoći uključivati oružje, koje je još opasnije od pomenute municije.

Protiv isporuke opasne municije istupila je Rusija, upozorivši na opasne i dugoročne posledice njene primene.

Međutim, ni deo javnosti u Ukrajini nije ostao imun na najavu iz Londona, zbog čega se na sajtu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u jednom trenutku pojavila peticija protiv korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom. Ubrzo nakon objavljivanja, peticija je prestala da bude vidljiva na sajtu.

image
VV inauguration
banner