Rusija

Građani Odese i Donjecka odaju poštu žrtvama tragedije iz 2014 (FOTO, VIDEO)

Prema zvaničnim podacima ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u Domu sindikata tog dana spaljeno je 48 osoba, a više od 240 je povređeno
Građani Odese i Donjecka odaju poštu žrtvama tragedije iz 2014 (FOTO, VIDEO)© РТ Балкан

Stanovnici Odese danas polažu cveće kod Doma sindikata u znak sećanja na žrtve tragičnih događaja 2. maja 2014, kada su radikalni ukrajinski nacionalisti spalili 48 ljudi u zgradi u centru grada, javio je lokalni medij "Dumskaja".

Glavna uprava ukrajinske nacionalne policije za Odesku oblast saopštila je da su pojačane policijske jedinice raspoređene u centar grada.

Poštu stradalima su odali i stanovnici Donjecka polažući cveće na spomen-ploču žrtvama.

U Odesi su 2. maja 2014. radikali iz organizacije Desni sektor, zabranjene u Rusiji, i takozvane samoodbrambene snage Majdana napale šatorski kamp u javnom parku Odesa Kulikovo polje, gde su stanovnici grada sakupljali potpise za referendum o federalizaciji Ukrajine i o davanju ruskom jeziku statusa zvaničnog jezika, podseća TASS.

Neki pristalice federalizacije sklonile su se u susedni Dom sindikata, ali je gomila radikala opkolila zgradu i zapalila je, blokirajući izlaze.

Prema zvaničnim podacima ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u tragičnim događajima tog dana poginulo je 48 osoba, a više od 240 je povređeno.

Vlasti su za nemire okrivile aktiviste "antimajdana". Međutim, istraga, koja je trajala nekoliko godina, nije uspela da dokaže njihovu krivicu na sudu. Kao rezultat toga, svi oni koji su prvobitno bili pritvoreni na kraju su oslobođeni.

image