Svet

Ukrajinske vlasti ruše statuu Katarine Velike u Odesi

Statua vladarke koja je osnovala taj grad krajem osamnaestog veka prethodno je vandalizovana u više navrata
Ukrajinske vlasti ruše statuu Katarine Velike u OdesiGetty © Carl Court/Getty Images

Vlasti u Odesi, najvažnijoj ukrajinskoj luci na obali Crnog mora, započele su rušenje spomenika Katarini Velikoj, ruskoj carici koja je osnovala grad krajem osamnaestog veka.

Odluku o rušenju ove statue Katarine Velike i carskog generala Aleksandra Suvorova izglasao je parlament Odese, a delovi statua će biti smešteni u jednom muzejau u tom gradu.

Posle protesta na Majdanu 2014. godine i promene vlasti ukrajinski parlament je izglasao zakon o "dekomunizaciji", koji predviđa odstranjivanje statua iz sovjetskog vremena, prenosi "Gardijan".

U nekim slučajevima statue su modifikovane, pa je statua Lenjina u Odesi postala statua Darta Vejdera, filmskog lika iz Ratova zvezda.

Zbog ruske vojne operacije započete u februaru, ukrajinski političari i javno mnjenje traže još radikalniji raskid sa ruskom i sovjetskom prošlošću, a na udaru se našla i statua ruske carice, koja je prethodno vandalizovana u više navrata.

Katarina Velika je bila carica Rusije od 28. juna 1762. do smrti 6. novembra 1796. godine.

Ime Odesa se prvi put pominje januara 1795. godine i odnosi se na rusko pomorsko utvrđenje na ruševinama tvrđave Hadži-bej, koje je služilo u borbama Ruske imperije sa Otomanskim carstvom.

image