Rusija

Lavrov stigao u Indiju na sastanak Šangajske organizacije za saradnju

Ministri spoljnih poslova rade na pripremi sastanka Saveta šefova država članica ŠOS-a, koji je zakazan za 3-4. jul u Nju Delhiju
Lavrov stigao u Indiju na sastanak Šangajske organizacije za saradnju© РТ Балкан

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u Indiju, gde će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Očekuju se i bilateralni susreti sa ministrima spoljnih poslova Indije, Kine i Pakistana, prenose "RIA Novosti".

Ministri, kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, planiraju da se pripreme za sastanak Saveta šefova država članica ŠOS-a, koji je zakazan za 3-4. jul u Nju Delhiju.

S tim u vezi, diplomate će razgovarati o sadržaju događaja, razmotriti nacrte relevantnih dokumenata i odluka i razmeniti mišljenja o međunarodnoj i regionalnoj agendi.

Takođe, kako su napomenuli u ministarstvu, ministri na sastanku ŠOS-a posvetiće suštinsku pažnju proširenju organizacije: usvojiće nacrt odluke Saveta šefova država članica ŠOS-a o davanju Iranu statusa države članice, razgovaraće se o apelu Belorusije o mogućem ubrzanju procedure za njen prijem u organizaciju, očekuje se potpisivanje memoranduma o davanju statusa partnera u dijalogu ŠOS Bahreinu, Kuvajtu, Mjanmaru, Maldivima i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što će "otvoriti nove mogućnosti za povezivanje ovih zemalja sa radom udruženja u oblastima od zajedničkog interesa".

Sergej Lavrov se na marginama sastanka ministara ŠOS-a sastao sa indijskim kolegom Subramanjamom Džaišankarom, prenosi zvanična Moskva. Sastanak je održan u formatu zatvorenom za javnost.

Prema rečima indijskog ministra, tokom razgovora su napravili sveobuhvatan i detaljan pregled saradnje Rusije i Indije i razgovarali o pitanjima vezanim sa G20 i ŠOS.

"Cenim podršku Rusije indijskom predsedavanju ŠOS-a", napisao je Džaišankar na Tviteru.

Sastao se i sa kolegom iz Kine Ćin Gangom, javila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, ne navodeći detalje razgovora.

image
VV inauguration
banner