Rusija

Lavrov: NATO je želeo da uništi Rusiju, ali je uspeo da je ujedini

Zapad je spreman da radikalno napadne sve medije koji mu se ne povinuju, rekao je ruski diplomata
Lavrov: NATO je želeo da uništi Rusiju, ali je uspeo da je ujedini© Tanjug/ AP Photo/John Minchillo

NATO je želeo da uništi Rusiju, ali ju je na kraju ujedinio, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka u Savetu bezbednosti UN.

"Nepristrasni posmatrači, politikolozi, kako u Ruskoj Federaciji, tako i u inostranstvu, ocenjuju da je NATO hteo da uništi Rusku Federaciju, ali ju je na kraju ujedinio", kazao je on i dodao da su izjave Zapada o mogućem početku pregovora Ruske Federacije i Ukrajine tek nakon kontraofanzive Kijeva šizofrene.

Prokomentarisao je tezu koja se provlači kroz zapadne medije da Rusija nije htela da dozvoli širenje NATO-a, rekavši da ne samo da nije htela, nego je smatrala obaveznim da to spreči, a to su joj, između ostalog i obećali. "Ali lagali su kao i u prilikom potpisivanja Minskih sporazuma" istakao je on.

Za razliku od Amerike, Rusija je jasno objavila ciljeve Specijalne vojne operacije, a šta nameravaju Amerikanci i njihovi savetnici nije jasno, kazao je Lavrov.

"Šta je cilj SAD, NATO-a, EU? Da snabdevaju Ukrajinu oružjem? Pojavila se smešna teorija, kako će Ukrajini obezbediti uspešnu kontraofanzivu i onda zatražiti od Zelenskog da započne pregovore. Ovo je neka šizofrena logika" rekao je on.

"Želimo da nikakve pretnje našoj bezbednosti ne dolaze sa teritorije Ukrajine. I te pretnje su se tu gomilale mnogo, mnogo godina, posebno posle državnog udara u februaru 2014.godine", rekao je Lavrov i dodao da Rusija želi da ljude koji se imaju veze sa ruskim jezikom, kulturom i religijom koju su uvek ispovedali kroz UPC, niko ne diskriminiše, goni i niti sistrebljuje.

Ruska Federacija vidi napore generalnog sekretara UN kako bi sporazum o žitu funkcionisao kako treba, ali u izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda praktično nema rezultata, rekao je šef ruske diplomatije.

Koncentrišući se samo na ukrajinski deo sporazuma o žitu, naše zapadne kolege iz organizacije UN zapostavile su ruski deo sporazuma, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, manje od 3 procenata celog obima žita koji je poslat iz ukrajinskih luka je zaista dospeo u siromašne zemlje, dok se nešto više od osamdeset procenata nalazi u državama koje imaju visok ili srednje visok BDP.

Pale su u vodu sve izjave o slobodi štampe i pristupu informacijama u koje su se kleli zapadni lideri i lideri Sjedinjenih Američkih Država, rekao je Lavrov.

"Ovo što se dešava je nečuveno", rekao je on komentarišući činjenicu da SAD nisu dale vize ruskim novinarima za prisustvo sednicama UN.

"Zapadu je nepodnošljivo da postoje alternativne tačke gledišta, i mogućnost da njihovi državljani imaju pristup informacijama koje ne odgovaraju njenom narativu", rekao je Lavrov.

Kolektivni zapad je spreman da radikalno napadne sve medije koji mu se ne povinuju, rekao je on i podsetio da je Francuska nedavno odbila da da akreditacije RT-ju i Sputnjiku za Versajsku palatu, nazivajući ih propagandnim oružjem.

Međutim, pravo je pitanje kako stoje stvari sa slobodom reči u samim Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je on i dodao da će Rusija razmotriti mere kojima će odgovoriti na postupke SAD-a pogotovo u onim slučajevima kada Amerikancima nešto bude bilo potrebno od Rusa.

Mnoge zapadne privatne vojne kompanije godinama rade na granicama Rusije, uključujući Ukrajinu, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje o privatnoj vojnoj kompaniji "Vagner".

"Ako ste zabrinuti za ovu temu, potražite na internetu broj privatnih vojnih kompanija koje se nalaze u SAD, Britaniji, Francuskoj", rekao je on i dodao da se preko deset privatnih vojnih kompanija mnogo godina borilo blizu ruskih granica Rusije, između ostalog i Unutar Ukrajine.

image