Rusija

Lavrov u Savetu bezbednosti: Zapad ne poštuje Povelju UN o statusu Kosova i Metohije

Amerikanci i Evropljani grubo spekulišu ukrajinskim pitanjem - ucenama i pretnjama pokušavaju da privuku na svoju stranu zemlje u razvoju i time skrenu njihovu pažnju sa problema Bliskog istoka i drugih regiona globalnog juga, rekao je šef ruske diplomatije
Lavrov u Savetu bezbednosti: Zapad ne poštuje Povelju UN o statusu Kosova i Metohijewww.globallookpress.com © Russian Foreign Ministry

Zapad otvoreno sabotira rezolucije sadržane u Povelji UN koje se tiču odluka o statusu Kosova i Metohije, Palestine, Zapadne Sahare, iranskom nuklearnom programu i, naravno, o sporazumima iz Minska u vezi sa Ukrajinom, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj tematici Bliskog istoka.

"Možda je vreme da se oni koji otvoreno ne poštuju rezolucije UN opravdaju pred Generalnom skupštinom?", upitao je Lavrov.

Naime, kako je istakao, SAD i njeni saveznici svaki put kada se upotrebi veto na neko pitanje u Savetu bezbednosti, to isto pitanje iznose na debatu u Generalnoj skupštini UN.

Rusiji to nije smetalo, iako je ideja gotovo uvek bila usmerena protiv Rusije, kazao je on i dodao da su ruske diplomate uvek otvoreno objašnjavale razloge zbog kojih koriste veto, i nije im teško da ponove argumente, kada je to zahtevala američka strana.

Lavrov je želeo da skrene pažnju na činjenicu da je "veto neotuđivo pravo, punopravni deo mehanizama sadržanih u Povelji UN", dok nepoštovanje usvojenih rezolucija Saveta bezbednosti definitivno predstavlja kršenje Povelje.

Što se tiče ukrajinskog pitanja, Amerikanci i Evropljani i na tom polju grubo spekulišu, ucenama i pretnjama pokušavaju da privuku na svoju stranu zemlje u razvoju i time skrenu njihovu pažnju sa problema Bliskog istoka i drugih regiona globalnog juga, rekao je Lavrov.

"Zapad je opsednutog sebičnim interesima da diktira svoje zahteve celom svetu, ignorišući kulturu i tradiciju drugih naroda", naglasio je on.

Zbog toga je, dodao je Lavrov, i potrebna uloga UN kao koordinatora multilateralne diplomatije.

Napetost i nasilje u zoni arapsko-izraelskog sukoba

Bliski istok danas prolazi kroz veliku transformaciju zbog čega je "kao nikada" potrebno da dođe do poboljšanja odnosa između država ovog regiona, rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je istakao da je ovaj deo sveta sve zainteresovaniji za to da Rusija učestvuje u rešavanju različitih problema i svojim naporima doprinese kolektivnoj bezbednosti regiona. 

Osim toga, Rusija, kako je kazao, podržava pozitivne promene koje su se nedavno desile na Bliskom istoku, a koje se tiču obnavljanja odnosa Saudijske Arabije i Irana, kao i planove Sirije da se "vrati u arapsku porodicu". Ovaj proces započet je uz posredništvo Rusije, a radi se o normalizaciji odnosa Damaska i Ankare, objasnio je Lavrov.

Ipak, pored pozitivnih stvari, još uvek postoje problemi koje treba rešiti, a u tom kontekstu ministar je skrenuo pažnju na palestinsko pitanje, zbog kojeg je Moskva i inicirala današnju sednicu. 

"Postavili smo zadatak da podignemo svest o neviđenom porastu napetosti i nasilja u zoni arapsko-izraelskog sukoba" i da se na taj način skrene pažnja na one postulate Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN-a u kojima se govori o načinima regulisanja situacije na Bliskom istoku. U isto vreme, na ovaj način Rusija, kako je rekao Lavrov, želi da  zaustavi potencijalnu dalju eskalaciju sukoba i izbijanje novog vojnog sukoba i otvori vrata za obnavljanje mirovnih procesa. 

"Događaji na Zapadnoj obali, u Gazi, istočnom Jerusalimu i duž linije koja razdvaja Izrael, Liban i Siriju podigli su tenzije na izuzetno opasan nivo", a od početka godine, kao rezultat vojnih racija i sukoba koji su bili povezani sa svetim mestima, poginulo je više od 100 Palestinaca, dok je više od hiljadu ranjeno. U isto vreme, Lavrov je upozorio da raste i broj izraelskih žrtava. 

Glavni razlog stalne napetosti između Palestinaca i Izraelaca i dalje ostaju pokušaji da se putem sile dođe do nepovratnih promena na ovoj teritoriji, rekao je on i dodao da Izraelci ruše kuće, vrše ekspropriaciju zemlje i nasumice privode ljude, dok u isto vreme dolazi do sve većeg raskola između različitih palestinskih partija što može dovesti do obračunavanja uz primenu sile.

Prema njegovim rečima, u takvim uslovima je važno da se otklone i spreče simptomi koji dodatno pogoršavaju situaciju, ali apsolutni imperativ je da svi vodeći igrači potvrde da nema alternative "rešenju po modelu dve države" koje bi ispunjavalo prava Palestinaca na nezavisnu državu sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom i pravom Izraelaca na miran i siguran suživot sa susedima i regionom u celini.

Samo povratak direktnim pregovorima o svim pitanjima konačnog statusa može prekinuti začarani krug nasilja i vratiti međusobno poverenje, siguran je Lavrov.

"Međutim, umesto da pomognu u diplomatskom rešenju, SAD i EU nastavljaju destruktivne pokušaje da stvarni svet zamene nekim ekonomskim polumerama i promovišu arapsko-izraelsku normalizaciju, zaobilazeći pravedno rešenje palestinskog problema i Arapsku mirovnu inicijativu", primetio je Lavrov.

Sada Vašington tvrdi da je jedini sponzor regulacije odnose na Bliskom istoku, i ne stidi se činjenice da je odavno izgubio neutralnost i nepristrasnost koji su, prema njegovim rečima, neophodni za poštenog posrednika, posebno nakon poznatih odluka Trampove administracije, koje su u direktnoj suprotnosti rezolucije Saveta bezbednosti UN i koje sadašnja administracija nije otkazala.

"Sa svoje strane, Rusija će nastaviti da doprinosi stabilizaciji Bliskog istoka i severne Afrike, unapređujući proces bliskoistočnog rešenja zajedno sa zemljama regiona i u koordinaciji sa drugim posrednicima, posebno sa Kinom", zaključio je šef ruske diplomatije i dodao da je Rusija otvorena za razgovore o relevantnim inicijativama u okviru kolektivnog rada u Savetu bezbednosti UN.

image