Svet

Lavrov u SB UN: Priznali ste tzv. Kosovo bez referenduma, a Krim niste, iako je bio referendum VIDEO

SAD su krenule u akciju uništavanja globalizacije koja je dugi niz godina bila hvaljena kao najveće dobro čitavog čovečanstva, rekao je šef ruske diplomatije
Lavrov u SB UN: Priznali ste tzv. Kosovo bez referenduma, a Krim niste, iako je bio referendum VIDEO© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Zapad priznao tzv. Kosovo bez referenduma, a da Krim nije, iako je referendum održan. On je naveo da nacistički režim u Kijevu ne može biti predstavnik stanovnika teritorija koji su odbili da prihvate rezultate državnog udara u Kijevu 2014. godine.

"Svakom nepristrasnom posmatraču je očigledno da se nacistički režim u Kijevu ni na koji način ne može smatrati predstavnikom stanovnika teritorija koji su odbili da prihvate rezultate krvavog državnog udara u februaru 2014., zbog čega su pučisti započeli rat protiv njih. Kao što Priština ne može da tvrdi da predstavlja interese kosovskih Srba, kojima je EU obećala autonomiju, kao što su Berlin i Pariz obećali poseban status Donbasu", rekao je Lavrov u Njujorku.

On je naveo da je lično Bajden pozvao na bombardovanje Beograda, a sada se pozivaju Srbi da prestanu da se vređaju zbog toga.

"To su njihova pravila i niko se ne usuđuje da raspravlja o tome", dodao je ruski ministar spoljnih poslova.

Ukrajinsko pitanje je nemoguće posmatrati izolovano od geopolitičkog konteksta, istakao je šef ruske diplomatije.

"Danas je svima jasno, iako o tome ne pričaju svi naglas, uopšte se ne radi o Ukrajini , već o tome kako će se međunarodni odnosi i dalje graditi kroz formiranje stabilnog konsenzusa zasnovanog na balansu i interesima, ili kroz agresivno i eksplozivno promovisanje hegemonije. Ukrajinsko pitanje se ne može razmatrati izolovano od geopolitičkog konteksta", naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, "multilateralizam pretpostavlja poštovanje Povelje UN u međusobnoj povezanosti njenih principa".

"Rusija je jasno objasnila zadatke koje ostvaruje u okviru Specijalne vojne operacije: da eliminiše pretnje bezbednosti koje godinama stvara NATO direktno na ruskim granicama i da zaštiti ljude kojima su uskraćena prava zagarantovana multilateralnim konvencijama, da ih zaštiti od direktnih pretnji istrebljenjem i proterivanjem sa teritorije na kojoj su vekovima živeli njihovi preci, koje je javno proglasio kijevski režim. Iskreno smo rekli za šta i za koga se borimo", poručio je.

On je danas na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku rekao da se MMF pretvorio u oruđe za postizanje vojnih ciljeva SAD.

"U očajničkom pokušaju da kažnjavanjem neposlušnih uspostave svoju dominaciju, SAD su krenule u akciju uništavanja globalizacije koja je dugi niz godina bila hvaljena kao najveće dobro čitavog čovečanstva, služeći multilateralnom sistemu svetske ekonomije. MMF se pretvorio u njihovo oruđe za postizanje vojnih ciljeva", rekao je Lavrov u Njujorku.

Prema njegovim rečima, "Vašington i ostatak Zapada koji ga sledi, koriste svoja 'pravila' kad god treba da opravdaju nelegitimne korake protiv onih koji svoju politiku grade u skladu sa međunarodnim pravom i odbijaju da slede sebične interese 'zlatne milijarde'".

"Oni koji se ne slažu stavljaju se na crnu listu po principu: ko nije sa nama taj je protiv nas", naglasio je.

Lavrov je dodao da novi centri razvoja u svetu pokušavaju da obuzdaju ostatak sveta nelegitimnim jednostranim merama, uključujući presecanje pristupa savremenim tehnologijama i finansijskim uslugama, izbacivanje iz lanaca snabdevanja, konfiskaciju imovine, uništavanje kritične infrastrukture konkurenata, manipulisanje univerzalno prihvaćenim normama i procedurama.

"Kao rezultat toga dolazi do fragmentacije svetske trgovine, kolapsa tržišnih mehanizama, paralize Svetske trgovinske organizacije i konačno, bez maske, transformacije Međunarodnog monetarnog fonda u instrument za postizanje ciljeve Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, uključujući vojne ciljeve", naveo je.

On je dodao da zapadna manjina treba da se ponaša pristojno i da poštuje druge članove svetske zajednice.

"Nazovimo stvari pravim stvarima: niko nije dozvolio zapadnoj manjini da govori u ime celog čovečanstva. Moramo se ponašati pristojno i poštovati sve članove međunarodne zajednice", kazao je.

image