Rusija

Kina: Spremni smo da, zajedno sa Rusijom, rešimo krizu u Ukrajini

Moskva i Peking pokazuju spremnost da se suprotstave svim manifestacijama hegemonije, da štite zajedničke interese i da se bore za očuvanje pravde u svetu, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova
Kina: Spremni smo da, zajedno sa Rusijom, rešimo krizu u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Russian Foreign Ministry

Kina je spremna da, kroz saradnju sa Ruskom Federacijom, pruži doprinos u rešavanju ukrajinske krize, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Goai, saveznoj državi Indije, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kina će uporno promovisati mirovne pregovore. Spremni smo da, kroz dijalog i koordinaciju sa Rusijom, damo doprinos u političkom rešavanju ukrajinske krize", rekao je Ćin Gang.

Prema njegovim rečima, odnosi između Pekinga i Moskve su ojačani nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji u martu.

"Kina i Rusija na svim nivoima održavaju sve aktivniji dijalog i promovišu saradnju u svim oblastima", naglasio je Ćin Gang.

"Kina je spremna da ojača strateške kontakte sa Ruskom Federacijom i produbi saradnju u svim oblastima", rezimirao je on.

Obe strane su, kako je navedeno, potvrdile nameru da ojačaju koordinaciju na važnim multilateralnim platformama za međunarodnu saradnju, kao što su Šangajska organizacija za saradnju, BRIKS, G20 i UN, kao i da se zajedno "suprotstave svim manifestacijama hegemonije, da štite zajedničke interese tržišta i zemalja u razvoju, i bore za očuvanje jednakosti i pravde u svetu".

image
VV inauguration
banner