Rusija

Lavrov o izolaciji Rusije: Potpuni fijasko Zapada

Kretanje ka globalnoj multipolarnosti je sada činjenica, odnosno geopolitička realnost, poručio je šef ruske diplomatije
Lavrov o izolaciji Rusije: Potpuni fijasko Zapada© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Svi pokušaji Zapada da izoluje Rusiju su potpuno propali, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju učesnicima Svetske onlajn konferencije o multipolarnosti.

"Sasvim je logično da propadnu svi pokušaji Vašingtona i njegovih satelita da preokrenu tok istorije, da nateraju međunarodnu zajednicu da živi po izmišljenom 'poretku zasnovanom na pravilima'. Pomenuću samo potpuni neuspeh Zapada da izoluje Rusiju. Države svetske većine, u kojima živi oko 85 odsto svetske populacije, ne žele da 'vade kestenje iz vatre' za nekadašnje kolonijalne matične zemlje", kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, "kretanje ka globalnoj multipolarnosti postalo je činjenica, geopolitička realnost, dok novi svetski centri – u Evroaziji, Azijsko-pacifičkom regionu, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi – postižu impresivan uspeh, oslanjajući se na nezavisnost, državni suverenitet i kulturni i civilizacijski identitet.

"Sve te zmelje se rukovode svojim temeljnim nacionalnim interesima, vode samostalnu politiku u unutrašnjim i spoljnim poslovima. Ne žele više da budu taoci tuđih geopolitičkih igara i izvršioci tuđe volje", istakao je.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da je u proteklih 30 godina udeo država G7 u svetskoj ekonomiji značajno smanjen, dok je težina zemalja sa tržištima u razvoju stabilno rasla.

"Sada je prva ekonomska sila u svetu, po paritetu kupovne moći – Kina, koja vešto kombinuje tržišne mehanizme i državne metode regulacije", podsetio je.

Kako je Lavrov naveo, u savremenom multipolarnom svetu, jedina razumna alternativa konfrontaciji je objedinjavanje napora ključnih svetskih centara na principima Povelje UN, uključujući praksu poštovanja suverene ravnopravnosti država.

"Danas svi treba da prepoznaju nepovratnost formiranja pravednijeg policentričnog svetskog poretka. U zajedničkom je interesu da se multipolarna arhitektura ne zasniva na 'ravnoteži straha', već na balansu interesa, na opšte priznatim normama međunarodnog prava, na međusobnom poštovanju dijaloga različitih civilizacija, religija i kulture", naglasio je.

Šef ruske diplomatije je na kraju poručio da Rusija ostaje na čelu međunarodnih napora za jačanje multipolarnih pravnih i demokratskih principa međudržavne komunikacije. 

"Nastavićemo aktivno da radimo u UN, uključujući Grupu prijatelja u odbrani Povelje UN, Nastavićemo da koordinišemo svoje poteze sa saveznicima i istomišljenicima u ODKB, Evroazijskoj uniji, ZND, BRIKS, ŠOS i drugim regionalnim udruženjima u razvoju", zaključio je Lavrov.

Globalnu konferenciju o multipolarnosti inicirala je grupa politikologa iz Brazila, Indije, Kine, a realizuje se uz aktivno učešće Međunarodnog pokreta rusofila. Na konferenciji će učestvovati preko 120 eksperata iz više od 60 država.

image