Rusija

Rusija: Za teroristički napad na Prilepina kriva i Amerika

Ćutanje međunarodnih organizacija je nedopustivo, poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Rusija: Za teroristički napad na Prilepina kriva i Amerika© Tanjug/Russian Investigative Committee via AP

Odgovornost za teroristički napad na ruskog pisca Zahara Prilepina nije samo na ukrajinskim vlastima nego i na Sjedinjenim Državama, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Kako se navodi, odgovornost leži na zapadnim pokroviteljima, pre svega SAD, zahvaljujući čijim naporima se od prevrata 2014. godine razvijao antiruski projekat u Ukrajini zasnovan na neonacizmu. Ćutanje međunarodnih organizacija posle terorističkog napada na Prilepina je nedopustivo, ističu u Ministarstvu.

Ruski istražitelji su prethodno saopštili da Ukrajina stoji iza eksplozije automobila.

Istražitelji su rekli da "istražuju umešanost Aleksandra Permjakova u pokušaj atentata na Zahara Prilepina".

Podsetimo, danas je automobil Zahara Prilepina dignut u vazduh podmetnutim eksplozivom, i tom prilikom je poginuo njegov vozač i telohranitelj, a pisac je zadobio potres mozga i prelomima, ali nije životno ugrožen.

Optuženi za atentat na ruskog pisca Zahara Prilepina, koji je uhapšen ranije danas, priznao je da je to učinio prema instrukcijama ukrajinskih specijalnih snaga, rečeno je u Istražnom komitetu.

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) saopštila je danas da ne može niti da potvrdi niti da negira umešanost u eksploziju automobila u kojoj je povređen ruski pisac Zahar Prilepin ili druge napade.

Istražni komitet je napad na Prilepina okarakterisao kao "teroristički akt", dok je osumnjičeni rekao "da mu je žao" zbog toga što je učinio.

image