Rusija

Teroristički čin: Auto Zahara Prilepina dignut u vazduh, poginuo vozač; Poznato stanje pisca (VIDEO)

Eksplozivna naprava eksplodirala ispod automobila u blizini Nižnjeg Novgoroda u koji se pisac sa ćerkom uputio u posetu rođacima
Teroristički čin: Auto Zahara Prilepina dignut u vazduh, poginuo vozač; Poznato stanje pisca (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Auto pisca Zahara Prilepina dignut je u vazduh u selu kod Nižnjeg Novgoroda, kada je poginuo njegov vozač i telohranitelj iz Luganska, dvadesetsedmogodišnji Aleksandar Šubin, koji se ranije borio u Donbasu, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Izvor TASS-a i šef pokreta "Mi smo uz Rusiju" Vladimir Rogov navode da je automobil pisca dignut u vazduh na putu za Nižnji Novgorod, u koji se Prilepin uputio kako bi posetio porodicu. Do nesreće je dovela podmetnuta eksplozivna naprava, koja je postavljena ispod automobila, nakon čega se vozilo prevrnulo i prepolovilo na dva dela.

O stanju pisca mediji prenose oprečne informacije.

Pomoćnica Prilepina je za RT izjavila da je on u dobrom stanju: "Šta se tačno dogodilo u ovom trenutku nije utvrđeno. Zahar Prilepin je dobro".

Guverner Nižnjenovgorodske oblasti takođe je poručio da je Prilepin "u redu": "Bezbednosne službe sada analiziraju šta se desilo i istražuju uzroke" koji su doveli do incidenta. Nešto kasnije, on je dodao da pisac ima manje prelome, ali da nema veće opasnosti po njegovo zdravlje.

Ipak, drugi mediji, kao, na primer, portal RBK prenose da je pisac teško ranjen. Drugi izvori na Telegramu tvrde da je Prilepin hospitalizovan i da se nalazi u najbližoj bolnici. Guverner oblasti u kojoj je došlo do nesreće kaže da lokalni lekari pružaju piscu svu neophodnu pomoć.

Vest o hospitalizaciji potvrdio je i TASS, koji piše da je pisac zadobio povrede nogu.

"Ukraina.ru" na Telegramu javlja da se lekari bore za njegov život, ali da je on nakon nesreće bio u svesnom stanju.

Telegram kanal "Meš" (Mash) tvrdi da lekari pripremaju Prilepina za operaciju.

Kanal "VČK-OGPU" navodi da je po Prilepina poslat helikopter, koji, kako se pretpostavlja, treba da ga preveze u Moskvu. Nešto kasnije, ovu vest potvrdio je i izvor RT, koji javlja da je po pisca poslat helikopter, iako on nije naveo u kojoj bolnici ili gradu se on sada nalazi.

Ipak, TASS, pozivajući se na poslednje informacije koje su dobijene od medicinskih službi, prenosi da će u narednih nekoliko sati biti održan konzilijum lekara koji će odrediti da li će Zahar helikopterom biti prevezen u prestonicu ili će ostati u Nižnjenovgorodskoj oblasti i bolnici Semaško, gde trenutno leži.

Telegram kanal "Ridovka" tvrdi da se pisac već nalazi u helikopteru gde je na reanimaciji, dodajući da je on u teškom stanju i da je osim preloma zadobio i potres mozga. 

U međuvremenu, TASS je javio da je policija zadržala jednog muškarca za kojeg se sumnja da može biti povezan sa incidentom. "REN TV" prenosi da se radi o muškarcu koji živi u Nižnjenovgorodskoj oblasti, a koji je nedavno dobio ruski pasoš. Bezbednosne strukture dodaju da se kao jedan od mogućih scenarija razmatra i onaj prema kojem su za napad krivi ukrajinski borci. Istražni komitet RF pokrenuo je krivični postupak i klasifikovao napad kao teroristički akt

Telegram kanal "VČK-OGPU" navodi da je Prilepin u automobilu putovao sa ćerkom, koju je trebalo da ostavi kod rođaka, i dodaje da su oni koji su odgovorni za ovaj napad pažljivo pratili kretanje automobila, te su sačekali da ćerka izađe iz vozila kako bi aktivirali eksplozivnu napravu. Drugi mediji pišu da se eksplozija desila nekih sto metara nakon što je Prilepinova ćerka izašla iz auta.

Istražni komitet Ruske Federacije objavio je snimke sa mesta eksplozije automobila u kojem se nalazio ruski pisac Zahar Prilepin.

"Podli napad", krivi su SAD i Britanija, odgovorne čeka kazna

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je na Telegramu da se incident zaista dogodio i tom prilikom za napad direktno optužila SAD i Veliku Britaniju.

Kako je rekla, Vašington i NATO su formirali još jedan međunarodni teroristički centar - kijevski režim: "Bin Laden, Islamska država, a sada i Zelenski sa banditima". "Molimo se za Zahara", napisala je Zaharova.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je jedno lice poginulo i da je Prilepin ranjen.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov za sada je odbio da detaljnije komentariše incident, rekavši da se čekaju zvanične informacije od bezbednosnih službi, jer se još ne zna sigurno ko stoji iza napada.

Situaciju je komentarisao i Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, koji je izjavio da se radi o "podlom napadu" nacističkih ekstremista i dodao da napadi na ruske patriote neće ostati bez kazne, kao i da idejni sponzori incidenta neće izbeći posledice.

Šef administracije Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin kazao je da on lično ne sumnja da iza napada stoje ukrajinske službe, koje nastavljaju da pokazuju svoju terorističku prirodu.

"Pošto ne mogu da nas pobede na bojnom polju, ukrajinski režim podlo kao metu bira zaštitnike ruskog sveta i one koji se smatraju za lidere koji kreiraju javno mnjenje", napisao je on na Telegramu, podsetivši i na ubistvo Darje Dugine, Vladlena Tatarskog i ostalih tragično ubijenih influensera.

Današnji teroristički napad desio se svega 34 dana nakon što je u Sankt Peterburgu ubijen ratni dopisnik Vladlen Tatarski. Osumnjičena za prošli napad, Darija Trepova, kasnije je priznala da je napad izvršila nakon što ju je regrutovala ukrajinska služba bezbednosti.

image