Rusija

Zaharova: Političko licemerje Zapada posebno se vidi na primeru lažne brige za prava novinara

Od ubistva Tatarskog niko od zapadnih "čuvara" slobode medija i bezbednosti novinara nije uputio reč osude, kako bi izrazili makar elementarno saosećanje prema žrtvi, kaže Marija Zaharova
Zaharova: Političko licemerje Zapada posebno se vidi na primeru lažne brige za prava novinarawww.globallookpress.com © MFA Russia

Ratni izveštač Vladlen Tatarski je dokazao da je front danas svuda: u ratnoj zoni, u pozadini, u gradovima, u srcima i u umovima, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"On je toliko puta bio na ivici smrti na bojnom polju, a poginuo je u centru mirnog Sankt Peterburga od ruke teroriste, koji je, prema izveštajima, delovao po instrukcijama ukrajinskih specijalnih službi", napisala je Zaharova na Telegramu opraštajući se od Tatarskog koji je danas sahranjen.

Ona je napomenula da za šest dana od ubistva Tatarskog niko od zapadnih "čuvara" slobode medija i bezbednosti novinara nije uputio reč osude, kako bi izrazili makar elementarno saosećanje prema žrtvi.

"Ali moralno degradirana osumnjičena za ubistvo izaziva kod njih mnogo više simpatija. Na Zapadu pokušavaju da je ukalupe u sliku žrtve. U početku, taj napad je imao očigledne karakteristike zločina pod lažnom zastavom - još jedna predstava, tehnika koju Zapad toliko voli", navodi Zaharova i podseća da je o tome govorio i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Zaharova napominje da ovih dana ima onih koji, trljajući ruke od veselja, daju izjave koje se pravnim jezikom nedvosmisleno mogu kvalifikovati kao javno opravdanje terorizma.

"Patološko licemerje je dugo bila politička tradicija zapadnog liberalizma, njegov bezuslovni refleks. To je posebno vidljivo na primeru potpuno lažne brige za prava novinara i medija", navodi portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Podseća kako je šef evropske diplomatije Žozep Borelj, kojeg naziva "baštovanom", zabrinut za sudbinu uhapšenog dopisnika "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča i navodi Boreljovu izjavu kako novinari treba da budu slobodni da se bave svojom profesijom i da zaslužuju zaštitu.

"Šta?! Ne verujem da jedna ista osoba traži slobodu za novinare, a sve vreme nije rekao ni pola reči o Maratu Kasemu, koji je od januara u letonskom zatvoru isključivo zbog svojih uverenja, ili čak i o Džulijanu Asanžu kome se već dugi niz godina rugaju. Borelj i njegovi drugovi o svemu tome ćute", napominje Zaharova.

Dodaje da je u Evropskoj uniji, samo tokom prošle godine medijsko prisustvo RT, "Sputnjika" i nekoliko ruskih kanala ukinuto, da su redakcije RT u Nemačkoj, Francuskoj i nizu drugih država bankrotirali, kao i da su na Baltiku lokalni ruski mediji skoro zbrisani. Za sve to vreme, kaže Zaharova, funkcioneri EU nastavljaju da brbljaju o zaštiti prava medija i pokušavaju da poduče druge.

"Liberalno licemerje pretvorilo je politiku Zapada u pokretnu traku mizantropije. Prvo, svesno ćutanje o ubistvima Vladlena Tatarskog, Darije Dugine, Olega Klokova, sledeći korak je opravdanje nasilja nad 'pogrešnim' novinarima. Po svemu sudeći, neće se tu zaustaviti", zaključuje Zaharova.

image